Estrenem "El fill del mestre" d'Invisible Harvey i "Qualsevol nit pot sortir
el sol" de Love of Lesbian

Si és que hi ha cançons d’algú... El tribut a Sisa

Ara fa quatre dècades Sisa va publicar 'Qualsevol nit pot sortir el sol' (Zeleste/Edigsa, 1975). Amb el suport de la Fundació SGAE, Enderrock ha encarregat un homenatge a vuit artistes catalans perquè aportin la seva revisió d’un clàssic: ‘Qualsevol nit pot sortir el sol: El tribut’ (EDR Discos, 2016). El resultat és ric i variat, per a paladars exquisits. 
Text: Redacció. Fotos: Xavier Mercadé
“El fill del mestre” – Dimas Rodríguez (Invisible Harvey): “És una cançó que ens agrada i que alhora ens fa molt de respecte. Vam pensar a fons què havíem de fer per no versionar-la igual i vam investigar en el disc Pneumonia (Lost Highway Records, 2001) dels nord-americans Whiskeytown, una banda que ens agrada molt. Hem jugat amb els teclats i les veus... i hem canviat alguna paraula per ajustar-la al nostre estil”.



“El setè cel” – Xarim Aresté: “L’he feta jo sol amb la guitarra, anant a buscar l’essència. La lletra és tan bona que he volgut que tingués tot el protagonisme. La melodia ja dóna el ritme, i si te’l saltes estaries fent una altra cançó. Com menys vestia la cançó, més bé em quedava... He mantingut l’estructura i l’he feta molt subtil: quasi no he tocat la guitarra i quasi no he cantat. Potser l’he fet una mica més folk i l’he aflamencat un pèl”.

“Germà aire” – Rusó Sala (Ian Sala & Rusó Sala):
 “L’hem treballada de manera acústica mirant de reproduir al disc el mateix so que podríem fer en directe: dues guitarres pelades i dues veus. És una cançó amb una harmonia complexa que té diferents parts, cadascuna amb un ambient diferent. Hem hagut d’entrar a cada part per mantenir la melodia, les estrofes i la lletra, i ens hem permès una petita llicència al final".

“Maniquí" – Francesc Brull (La Soul Machine):
 “Hem volgut donar-li un gir bastant bèstia. Hem conservat la melodia i la lletra però hem canviat el ritme: l’hem acostat al soul i específicament al northern soul. Hem descobert que és una cançó que té una riquesa musical i harmònica grandiosa. Ens ha costat trobar el punt, i al final ens hem permès la llicència de fer algunes modificacions en l’estructura de la cançó”.

“Cançó de la Font del Gat” – Luca Masseroni (Germà Aire): 
“Hem mantingut el format original però l’hem feta nostra en el ritme. Al principi de l’original de Sisa s’hi senten ocells i una mica d’aigua, i nosaltres els hem recreat a través d’instruments electrònics. En lloc de fer uns sàmplers naturals hem generat els sons electrònicament. A més, hem canviat una mica el tempo. És una gran cançó, molt adient per a Germà Aire".



“Maria Lluna” – Gemma Humet: 
“L’hem gravat a duet amb el guitarrista Pau Figueres. Ens ha quedat una versió diferent, sobretot perquè hi vam fer uns arranjaments més flamencs. Hem fet un compàs ternari en lloc del quaternari que té l’original, i l’hem portat al nostre terreny. La cançó original dura més de sis minuts, però tenia moltes parts instrumentals i hem retallat per aquí. La resta l’hem mantingut tota tal com la va cantar Sisa”.

“Senyor botiguer” – Anna Sardà (Roba Estesa):
 “No coneixíem la cançó, i ha estat un descobriment per a nosaltres. Hem agafat les dues versions que havia gravat el Sisa –l’original i la que va fer amb Melodrama– i hem intentat aprofitar coses de totes dues. L’hem passada a la sonoritat de Roba Estesa fent les estrofes a ritme de cúmbia i afegint-hi uns fragments instrumentals que ens hem inventat de zero. D’aquesta manera l’hem convertida en una peça ballable”.

“Qualsevol nit pot sortir el sol” – Santi Balmes (Love of Lesbian):
 “Hem fet una versió imaginativa que manté l’atmosfera lúdica i de bon rotllo de l’original però amb una instrumentació totalment diferent. Ho hem mesclat amb alegria i hem aportat una petita modificació en l’estructura de la lletra perquè tingués una escolta més àgil. No hem fet cap modificació de personatges però, com a llicència, el Capitán Trueno ja no ve en patinet sinó que ara va en skate”.

Doble presentació a la SGAE
El dilluns 7 de novembre a les 17 h de la tarda a la seu de la Fundació SGAE a Catalunya es presentarà el disc de tribut juntament amb la nova referència del cantautor galàctic. Hi assistiran el mateix Sisa, així com dels músics Marina Rossell i Roger Mas, el periodista Joaquim Vilarnau, el crític literari Joan Josep Isern, i el director de la SGAE a Catalunya i Balears, Ramon Muntaner.

A més, l'acte inclourà les actuacions de Gemma Humet amb Pau Figueres, Xarim Aresté (per confirmar) i Rusó Sala amb Ian Sala, que interpretaran les seves versions del barceloní.

Si vols una invitació doble per assistir a la presentació només cal que omplis aquest formulari.