Parlem amb els grups que han revisitat les nadales en valencià

Ara ve Nadal al País Valencià

'Ara ve Nadal – Una mirada actual al cançoner del Nadal valencià' (Mésdemil, 2016) és un un disc recopilatori de nadales tradicionals valencianes. No es tracta, però, de nadales convencionals, sinó de versions gravades per a l’ocasió per grups de pop-rock actuals. El projecte, llançat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, vol recuperar i fer arribar a tots els racons del país aquest repertori de cançons populars tan valuós. Parlem amb els grups que hi han participat, entre els quals El DiluviPau Alabajos o Mox.
Text: Andrea Romanos. Fotos:
"A Betlem me’n vull anar" – Tardor: "El fet de ser una cançó tradicional amb una estructura molt contínua, amb elements que es van sumant, ens va fer plantejar-nos escurçar la lletra, sense perdre el missatge, perquè no quedés tan repetitiva. Després vam decidir anar aplicant capes instrumentals senzilles que apareixien i reapareixien al llarg de la cançó. Esta és una de les premisses en el nostre procés compositiu, que el resultat siga una suma d’elements senzills que apareixen i desapareixen al llarg de les cançons. Finalment, un dels objectius que vàrem plantejar-nos és que, encara que es transformés en una cançó de pop-rock, no perdés l’essència de nadala".

"L’Olla de Nadal" – Mox: "A la primera part intentem respectar la melodia original, però fent-la un poquet més alegre. A la segona improvisem lletra i melodia de la nostra collita, amb un xicotet missatge d'optimisme i mantenint segones veus en la lletra original, mesclant tradicional i 'modern'. A més, Josep amb la dolçaina dóna encara més optimisme al tema, afegint-hi una melodia de jota, 'vestint-la de diumenge'".

"Pastorets i pastoretes" – Arthur Caravan: "Considerem que ha estat un projecte força interessant perquè cadascun dels grups ha dut les nadales al seu terreny sense perdre el contacte amb la font original. En eixe cas diria que nosaltres hem estat els únics 'heretges' que hem alterat la lletra original de la cançó i hem donat un punt eminentment rocker al tema. Ha estat força divertit!".

"Nadala de Carcaixent" – Sva-ters: "En tots els nostres discos a part del rock i l'ska sempre ens agrada juagar amb ritmes llatins com ara la salsa, la cúmbia, el merengue, etc. És per això que ens feia goig barrejar les melodies i lletres més tradicionals valencianes amb una miqueta de latin, en concret cha-cha, i també afegir-hi un ritme més funk i ballable per a les tornades".

"Ai, Pep!" – Feliu Ventura: "Reinterprete 'Ai, Pep!', recollida a Gaianes i Planes per al grup Alimara. N'he fet una versió amb secció de vents i percussió buscant un so de xaranga. La lletra és irònica, bastant laica i amb una crítica popular mordaç més accentuada que en les nadales habituals".

"Barrabàs" – Herba Negra & Bit Beat Boy: "Ha estat molt interessant portar una nadala tradicional cap al hip-hop, l'electrònica i el dubstep. Aquesta ha estat la primera nadala que he produït, amb uns bons beats que he cuinat amb molta cura per al flow d'Herba Negra", explica Bit Beat Boy, mentre que els MC afegeixen: "Crec que hem sorprès, canviant completament la visió de la cançó, i el color i la intenció de la nadala ara és diferent, actual i atractiva per a tots els públics".


"Ou, ou, quina meravella! – Gent del Desert: "Aquesta és, probablement, la nadala valenciana més antiga que es pot documentar, i tot i així el text és pròxim i comprensible. Gent del Desert hem transformat l'arranjament de Josep Lluís Valldecabres al nostre gust: un duo de flauta, pues i didals per aconseguir el campaneig nadalenc, més una bateria que deriva en rock mediterrani i uns altres detallets divertits en els cors. Ens hem sentit molt a gust posant-nos a les ordres de gent tan solvent i agradable com els productors del disc, i celebrem l'ajuda institucional al projecte".

"Nadala del poble de Callosa d’en Sarrià" – Lilit i Dionís & Mark Dasousa: "Com a segell inequívoc del grup hem fet una relectura d’una peça tradicional adaptant-la a la nostra manera d’entendre la música. En aquest cas, amb la producció de Mark Dasousa, hi hem volgut donar el caràcter màgic, juganer i entranyable que ens evoquen les cançons de Nadal, destacant uns arranjaments influïts per la música de Yann Tiersen i la presència constant de la màquina d’escriure com a instrument de percussió".

"Parrampim" – Andreu Valor: "Era una nadala desconeguda per a mi, però la versió original em va agradar i la tornada em va semblar que enganxava. Pense que és un dels detalls populars que no poden faltar, la bona intenció de fer aprendre prompte la nadala per cantar-la tots i totes juntament. L'hem aportada al nostre terreny 'cantautoresc', utilitzant elements sonors tradicionals i fusionant-los cap a una sonoritat que estem estudiant de cara a nous projectes. Volíem fer una versió dels temps actuals sense perdre l'herència de la tradició".

"Maria anava a partera" – Mireia Vives & Borja Penalba: "Per a la nostra generació, el doble disc de Nadal valencià d'Al Tall forma part de la banda sonora imprescindible de la infantesa, i el fet de poder revisitar aquesta cançó ens toca moltes fibres sensibles. A l'hora de fer la versió, n'hem reharmonitzat una part acompanyada tan sols d'un piano a manera d'introducció. Entren percussió, acordió, baix i guitarres i acte seguit la cançó a vàries veus, amb una cadència rítmica un pèl diferent de l'original. Dit això, ha estat un plaer immens participar d'aquest tribut a l'imaginari musical del País Valencià".

"Tampa Tapam" – El Diluvi: "És una cançó que des de ben petits hem sentit als nostres pobles i les nostres cases durant les festes de Nadal, i que ens porta records agradables i nostàlgics d'abans i d'ara. Vam pensar que en molts llocs del País Valencià no coneixen aquesta cançó i que no hi havia millor manera de donar-la a conèixer que amb aquest disc. Li hem donat el nostre toc una miqueta de rumba, cosa que la fa sonar encara més animada i divertida del que ja és. Ens ha encantat participar en aquest projecte, perquè estem mantenint la nostra cultura i el nostre folklore viu, i a banda estem apropant-la a tothom que estiga disposat a conèixer-la".

"La nit de Nadal" – Pau Alabajos: "La meua violinista de capçalera, Laura Navarro, ha fet un arranjament preciós per a arpa, violoncel, viola i dos violins amb un cert regust barroc. La veritat és que és un registre en el qual no em sent del tot còmode, no és el meu hàbitat, però va ser divertit enregistrar aquesta versió. Em sembla un projecte discogràfic important perquè actualitza moltes de les cançons de Nadal que s'han cantat en totes les cases valencianes. Les compilacions de nadales enregistrades en castellà i en anglès estaven prenent l'espai a les nostres nadales tradicionals, i és una bona oportunitat per a viure el Nadal en la nostra llengua".