Estrenem el documental 'Paco de Gra Fort'

Gra Fort... encara no ha mort

El líder de la formació de rock dur Gra Fort, Paco Cortiella, és un dels personatges més singulars que ha donat el món de la música a les Terres de l’Ebre. Els cineastes Genís Pena i Oscar Sánchez li han fet un documental, i parlem amb ell amb motiu de l'estrena del film, que estrenem en exclusiva a l'EDR.
Text: Ferran Amado. Fotos: Xavier Mercadé
El documental Paco de Gra Fort, dirigit per Genís Pena i Oscar Sánchez, amaga qüestions com la decadència de la indústria musical, l’oblit d'un territori amb una llengua i una manera de ser diferents, i del pas del temps. El mateix Paco Cortiella ens explica més coses sobre la banda i el documental.

El 2014 Gra Fort vau celebrar 25 anys. En quin moment es troba la banda actualment?
Si em permeteu fer servir l'argot guitarrer, la banda està en stand by escalfant les vàlvules i esperant aprofundir i acabar lo proper disc. Volem  engegar un projecte diferent i molt més ambiciós tant en l'aspecte musical com de dur-lo a la carretera i als escenaris.

Qui queda de l'inici de Gra Fort? Qui sou ara?
Si ens cenyim estrictament a l'origen, només hi ha un servidor, però puc considerar en Xavi Papiol com a integrant gairebé de l'inici i coprecursor de moltes iniciatives des del començament. Actualment al grup hi ha en Xavi Blanch i en Marcel Castellví, integrants de La Reina del BlackJack, Gaspar Girona i Marcel Bagés, tot un crack, productor d'aquest darrer disc i actualment amb molts projectes en marxa, com lo duet que fa amb Maria Arnal i lo seu treball Verbena, que ha estat guardonat en diverses publicacions i certàmens.

"Ets tu" és el videoclip del nou disc que heu estrenat. Quan podrem escoltar la resta del treball?
Estic passant una època de la meua vida una mica convulsa i complicada, suposo que com molta gent i sense caure en lo victimisme, però no m'ha deixat gaudir plenament de temps per posar-me seriosament a acabar lletres i enregistrar la veu; la música fa dies que està enllestida. Vull estar a l'alçada del que hem creat i m'hi he d'implicar amb més força i coherència.El proper dia 17 estrenem en exclusiva a EDR el documental Paco de Gra Fort. Què és el que veuran exactament els espectadors?
Veuran en Paco de Gra Fort.... És a dir, a mi, sota l'atenta mirada d'una càmera i la supervisió d'un periodista. No vull dir gaire cosa més perquè prefereixo que pogueu gaudir del gran treball que van fer en Genís i l'Òscar.

Va ser una idea teva enregistrar el documental, o de Genís Pena i Òscar Sánchez?
Va ser una idea d'en Genís, per fer un treball de la carrera de periodisme.

El documental té un punt d’agror, i la pregunta és òbvia: hi ha esperança, o viure a les Terres de l'Ebre segueix sent un problema?
Avui, almenys per ara, viure a les Terres de l'Ebre i més en concret a la Terra Alta és un tema de convicció, de sentiment, d’automotivació. És cert que es difícil, som tan poca gent que lo poc moviment social que podríem crear és tan irrisori per als polítics, que no mos tenen en compte. Esta història la coneixem a Catalunya, i aquí la patim per partida doble.

A part del grup també tens altres projectes professionals relacionats amb la música...
Sí, he creat En Viu Produccions, una petita empresa que es dedica principalment a sonoritzar esdeveniments, bandes, disco mòbils, i grups com Gf i All Covers. També fem produccions de concerts.