Presentem el clip “Tres tombs” dels barcelonins La Màlaga

La rumba de Sants
per als traginers

Els traginers catalans ja tenen un nou himne a ritme de rumba: “Tres tombs” és la cançó que el grup del barri barceloní de Sants La Màlaga ha compost per encàrrec de la Federació de Barcelona dels Tres Tombs. Es tracta d'una peça sentida des de la tradició i destinada a acompanyar el trot dels cavalls i els carros en totes les festes populars que se celebren arreu. A EDR estrenem el videoclip de "Tres tombs". 
Text: Jordi Martí. Fotos: Jose Antonio Sancho
“La Federació Catalana dels Tres Tombs ens van demanar si els podíem fer una cançó que funcionés com a nou himne i servís per promocionar les seves festes i trobades", detalla el músic de La Màlaga Christian ‘Miliu’ Llorach; "buscaven un estil que fos nostre, català, divertit i tradicional, i vam dir que sí sense pensar-nos-ho".
 
El resultat és la cançó “Tres tombs”, una rumba catalana amb lletra i música de La Màlaga que evoca la vida dels traginers, un ofici dur de l'època en què anant d'un lloc l'altre portant mercaderies amb els carros havien de fer front a les inclemències del temps i esquivar els bandolers. Abans de partir, començaven la jornada fent tres tombs a la vila i encomanant-se a Sant Antoni. “D'entrada, ens vam posar d’acord en quins elements característics dels traginers havien de sortir a la cançó, que té un to més melancòlic del que sol tenir la rumba catalana, habitualment més festiva.”
 
El clip de “Tres tombs” s’ha realitzat a l’hípica Carruatges Monistrol, al peu de Montserrat, i es presentarà públicament aquest dimecres 7 de maig a les 19 h a l'Fnac d'El Triangle, com a preàmbul de la 17a Trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que recorrerà la ciutat de Barcelona el matí de l'11 de maig.
 

El grup La Màlaga porta el nom amb què es coneix popularment la plaça de Bonet i Moixí de Sants, i és un dels valors més ferms de l’actual escena rumbera. Amb el seu primer disc, Mañana sol (Sant Gaudenci, 2013), es van destapar com a compositors de rumbes que s’emmirallen en la instrumentació i els arranjaments que s’utilitzaven en el gènere als anys seixanta. Aquesta formació de joves admiradors de Peret i El Gran Combo de Puerto Rico ha destacat pels seus videoclips: van enregistrar “Mañana sol” i “Mestre Peret” a la comarca del Maresme, i ara continuen la sèrie d’enregistraments amb “Tres tombs”.
 
Ben mirat, l’aliança entre la tradició dels traginers –que ha generat el seu propi corpus de cançons populars catalanes– i l’estil forjat pels gitanos catalans el segle passat no és gens estranya. Els gitanos establerts a Sants i Hostafrancs han treballat històricament amb els cavalls i les mercaderies carretejades del camp cap a Barcelona. Una de les cançons més estimades pel mestre Peret és “Los ejes de mi carreta”, d’Atahualpa Yupanqui. I posats a fantasiejar, si anem més al nord, ¿què serien les rumbes de Gipsy Kings –mig catalans– sense el seu imaginari de cavalls cavalcant per les planures humides de la Camarga?