Una exposició a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm
recupera la memòria del mític festival

Música i follia al Canet Rock (1975-2014)

Des d'avui i fins al 24 de juny es podrà visitar a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm l'exposició antològica gràfica i sonora "Canet Rock (1975-2014)", comissariada per Grup Enderrock i impulsada per Sun Music, promotora del nou festival Canet Rock 014. L’eix central de la mostra és un recorregut a través de la col·lecció d’una seixantena de fotografies, la majoria inèdites, realitzada durant les quatre edicions del mític festival dels anys setanta. L'exposició s'inaugura oficialment el dimarts 3 de juny amb un concert del grup canetenc Filippo Landini (20 h).  

Text: Roger Palà. Fotos: Xavier Mercadé
El festival Canet Rock és el més mític dels celebrats a Catalunya, i les seves quatre edicions han quedat marcades en la història de la música popular al nostre país. Organitzat aprofitant l'èxit de les Sis Hores de Canet i tenint com a referents les cites musicals de Woodstock o l'Illa de Wight, les quatre edicions del festival van reunir el més destacat de l'ona laietana i del rock psicodèlic i progressiu dels anys setanta. L'exposició, coordinada per Claudi Feliu i Rosa E. Massaguer, ofereix quaranta anys després del seu naixement una mirada retrospectiva a través de la música i les imatges que van marcar un esdeveniment històric.

La columna vertebral de l'exposició parteix del Sol Solet d'Els Comediants, que –juntament amb la Companyia Elèctrica Dharma– van ser l'ànima de les primeres edicions, i fa un recorregut gràfic i sonor pel públic i els artistes que van protagonitzar els quatre anys de Canet Rock. La direcció fotogràfica de la mostra ha estat a càrrec de Francesc Fàbregas, i s’ha completat amb imatges del canetenc Oriol Arnau, l’arquitecte Pere Riera i el tècnic de so Joan Solà, entre altres.

A més de les fotografies, a "Canet Rock (1975-2014)" s'hi pot veure els plànols, dibuixos i el projecte original dels arquitectes Pere Riera i Dani Freixes per a les dues primeres edicions, així com el procés del muntatge. Molta gent recorda la primera edició del festival gràcies a la pel·lícula documental Canet Rock, rodada el 1975 per Francesc Bellmunt i Àngel Casas. Aquesta memòria audiovisual, juntament amb el documental El Woodstook català, 30 anys després, de Pere Pons (Grup Enderrock), i el curtmetratge inèdit Canet Rock 78, d'Enric Roca, són alguns dels altres al·licients que es podran reviure a l'Antiga Fàbrica Damm.

L'exposició mostra l’impacte del Canet Rock tant als diaris com a les revistes musicals de l'època (Vibraciones, Disco Expres, Ajoblanco...), i s’hi recullen cartells, acreditacions, entrades, il·lustracions, còmics i discos de l’època. La mostra aporta a més documentació del Govern Civil i de l’Ajuntament de Canet; cartes de veïns que reclamen, per exemple, la indemnització pels desperfectes ocasionats per alguns assistents o les amenaces motivades pel polèmic cartell del 1978, creat per Pau Riba.

Banda sonora de 40 anys
En el recorregut pels quatre anys de Canet Rock es pot escoltar la banda sonora rockera dels anys setanta, tant catalana com internacional, amb especial atenció als grups que van actuar al festival. El públic que visiti la mostra tindrà una sorpresa final que es podrà endur de record en el seu retorn cap al nou festival Canet Rock, que se celebrarà el 5 de juliol a la població maresmenca, amb un cartell que aplega les principals figures del pop i el rock català. La mostra es podrà visitar fins al 24 de juny, de dilluns a divendres de 17 a 21 h, i els dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. L'entrada és gratuïta.