Els bombardejos que va patir Figueres entre els anys 38 i 39 inspiren el seu nou EP

Joanjo Bosk canta a la Guernica catalana

El cinquè disc en solitari de Joanjo Bosk (el novè si comptem la seva discografia amb les bandes Zulo i Àspid) serà un EP de sis cançons titulat Figueres-Gernika (autoeditat): el 30 d'octubre es publica i el 15 de novembre es presenta en directe a la capital de l'Alt Empordà. N'estrenem una cançó.
Text: Elisenda Soriguera Fotos: Rondrigo

 
"Tot i que l’EP és força elèctric, aquesta cançó està en la línia potser més suau d'aquest nou treball. Parla d’un desig imaginari per 'no recordar el passat' sobretot quan ha estat traumàtic. De fet pretén tot el contrari: és fals que la ignorància o l’amnèsia et fan més feliç. La tornada és ‘bombes de mà per oblidar’, que també es refereix a la rapidesa i la crueltat amb què el feixisme va acabar amb el somni republicà i revolucionari", explica Bosk sobre la cançó que estrenem a EDR, un tema on col·labora Quimi Portet: "Va ser un regal inesperat. La seva companya Lierni, que és basca, va acceptar ajudar-me amb la pronunciació de l’euskera en un tema que versiono. Ell va venir a l’estudi i va acceptar de participar en un altre tema que ‘esperava la seva guitarra elèctrica’. El resultat ha estat molt bo, va ser molt generós".
 
La Guernica catalana
"Ja des de Cançó per Elna (Música Intuïtiva, 2012) busco crear cançons amb històries humanes del nostre passat més recent com a motiu inspirador", explica el músic empordanès Joanjo Bosk. “El fil conductor d'aquest EP són els bombardejos feixistes que va patir la meva ciutat natal, Figueres, entre els anys 1938 i 1939 i que alguns historiadors han batejat com la Guernica catalana, perquè en aquest període de dos anys es va bombardejar la ciutat 18 vegades.” Aquests fets han servit d’inspiració per a un treball que musicalment té un toc més rocker que els seus anteriors en solitari. “Després d’uns quants treballs amb un registre més acústic i relaxat vocalment, hem intentat recuperar l’essència rockera. Tot i que mai l’havia abandonat, sí que podem dir que aquí s’accentua”, explica Bosk. El músic empordanès l’ha realitzat amb l'ajuda del Premi Beques Agita 2013, que s’atorgua a un treball de composició i edició discogràfica.