Els homenatges a Ovidi Montllor reneixen aquest abril amb força, amb Les Sis Hores d'Ovidi a Barcelona i la cloenda del BarnaSants a Alcoi

Ovidi Montllor: 'Jo no hauré mort, faré vacances'

Dijous 9 d'abril Enderrock organitza una jornada dedicada a Ovidi Montllor, Les Sis Hores d'Ovidi, amb la participació de joves cantautors que l'han versionat, com Cesk Freixas, Meritxell Gené o Germà Negre, entre altres activitats. També la cloenda del festival BarnaSants trasllada la seu a Alcoi per tal d'homenatjar com cal Ovidi Montllor, que hi va néixer i créixer, tot i que a Barcelona és on va desenvolupar més la seva carrera artística, i per tant el pont entre les dues ciutats està més que justificat.
Text: Helena Morén Alegret Foto: Juan Miguel Morales
 

Les Sis Hores d'Ovidi
Les Sis Hores d'Ovidi del dia 9 d'abril s'obriran a les 16 h amb una taula rodona al Club Social de la SGAE amb la presència de representants d'entitats que han organitzat activitats relacionades amb Ovidi Montllor durant el 2015, entre els quals Pere Camps (BarnaSants), Jordi Fàbregas (Tradicionàrius), Octavi Martí (Filmoteca de Catalunya) i Joaquim Vilarnau (Enderrock). En el cas d'Enderrock es presentarà el disc de versions que es va encartar amb la revista de març, el mes que es commemorava el vintè aniversari de la mort de l'artista.

La jornada continuarà amb el passi a la Sala Mompou de dos documentals. A les 17 h, 'Ovidi Montllor. Crònica d'un artista' (2005, 53 min), amb presentació a càrrec del seu director, Pere Pons, i tot seguit el més recent 'Ovidi per Ovidi' (2015; 49 min), amb presentació a càrrec dels directors Jordi Lara i Ramon Millà. Tots dos documentals tenen material d'arxiu on es pot veure l'Ovidi en acció.

A les 20 h començarà a la mateixa Sala Mompou el concert col·lectiu de versions (algunes d'inèdites) d'Ovidi Montllor: Ramon Manent amb un acompanyament sorpresiu iniciarà l'acte interpretant "Tot esperant Ulisses" i "Dos anònims", i continuaran Natxo Gironès ("La samarreta" i "La cançó del cansat"), Els Collons del Pare Rababa ("El desesperat" i "Va com va"), Miquel Gironès + Cesk Freixas (“Homenatge a Teresa”, instrumental), Jordi Montáñez (“La cançó de les balances” / “Als companys”), Germà Negre ("La fera ferotge" i “Tot explota pel cap o per la pota”), Meritxell Gené ("L'enamorat li deia" / "Poema sense acabar"), VerdCel: (“Al meu poble Alcoi” / "Gola Seca") i Cesk Freixas ("La samarreta", "Autocrítica i crítica", "A Montserrat" i la mateixa "Ovidi").

 

Recta final del BarnaSants
També el festival BarnaSants trasllada la seu de la cloenda a Alcoi per tal d'homenatjar com cal Ovidi Montllor. L'artista hi va néixer i créixer, tot i que a Barcelona és on va desenvolupar més la seva carrera artística, i per tant el pont entre les dues ciutats està més que justificat.

D'una banda hi haurà l'espectacle Ovidi Montllor Simfònic. Perquè volem! al Teatre Calderón, a les 18 h, a càrrec de la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi i Coral Sant Jordi de Barcelona, un concert extraordinari d’homenatge a Ovidi Montllor on la seva música, la seva personalitat i la seva figura es barregen en un espectacle multidisciplinari. Per primera vegada s’escoltaran les cançons de l'Ovidi en un format únic: banda simfònica i veus. Aquesta proposta musical té com a voluntat última ser un espai per a la reflexió a partir de les creacions del cantautor alcoià en un marc tan inusual com suggeridor.

D'altra banda la data senyalada del dimarts 14 d'abril es tancarà la programació del BarnaSants 2015 amb El(s) poeta Ovidi també al Teatre Calderón, pròpiament l'acte institucional Any Ovidi i cloenda del festival Barnasants. Hi intervindran Eduard Fernàndez, Eduard Iniesta i Llúcia Vives, amb una selecció de textos elaborada per Jordi Tormo i la filla de l'artista, Jana Montllor. El(s) poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar és una selecció que explora alguns dels poemes inèdits que l'Ovidi va escriure al llarg de la seva vida i els micropoemes del poemari Dels quaranta estant, que va publicar el 1985, sense oblidar les cançons i poemes que tots coneixem.

La trajectòria d’Ovidi Montllor com a actor i cantautor i la comprensió que va fer dels textos van fer única la seva manera de dir poesia. Així va quedar palès menys d’un any abans de morir, al Teatre Lliure de Barcelona, amb Ovidi Montllor diu Sagarra. Però l’Ovidi no només va dir i musicar molts poetes catalans –Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu, Blai Bonet, Miquel Martí i Pol, Pere Quart, Josep Maria de Sagarra, Joan Salvat Papasseit o Joan Fuster–, sinó que tenia la seva pròpia creació. Aquesta proposta vol acostar al públic la relació d'Ovidi Montllor amb la poesia, les seves seleccions i la seva dimensió com a poeta no només a través de les seves cançons sinó també de poemes propis i creacions inèdites.