L'exposició 'Serrat, 50 anys de cançons' repassa la vida de l'artista
a través de més de 800 objectes

Antologia ordenada de Joan Manuel Serrat a l'Arts Santa Mònica

L'Arts Santa Mònica de Barcelona s'ha convertit en el centre de culte a Joan Manuel Serrat coincidint amb els 50 anys de trajectòria del noi de Poble-sec. L'exposició 'Serrat, 50 anys de cançons' recull uns 806 objectes a través dels quals els visitants podran conèixer el vessant artístic i també personal del barceloní. La mostra es podrà visitar fins al 13 de setembre, i durant els mesos de juny i juliol diversos artistes versionaran les seves cançons al Claustre (Andreu Rifé, Bruno Oro, Maria Coma), i fins i tot el públic podrà pujar a l'escenari i treure el cantautor que porta a dins.
Text: Sandra Tello. Fotos: Xavier Mercadé
El 5 de febrer de 1965 un jove desconegut Joan Manuel Serrat va debutar al programa Radioscope, presentat per Salvador Escamilla. 50 anys més tard, aquell noi de Poble-sec és una de les veus catalanes més internacionals. Per celebrar aquest mig segle als escenaris, el barceloní ha recollit una mostra del seu cançoner acompanyat d'una trentena d'artistes a Antologia desordenada (Sony Music, 2014).

Però a banda d'aquesta selecció personal, hi ha més iniciatives que se sumen a l'aniversari. Com l'exposició Serrat, 50 anys de cançons, que es podrà visitar a l'Arts Santa Mònica fins al 13 de setembre (entrada gratuïta). L'espai cultural té una connexió especial amb l'artista. A cinc minuts del "Mediterráneo", l'any 1943 Serrat va ser batejat al Claustre d'aquest espai, que en aquella època era una església.



Els comissaris de la mostra Lluís Marrasé, Fermí Puig i Miquel Jurado han recollit 806 objectes (discos, partitures, entrades de concerts, fotografies, audiovisuals...) de les seves col·leccions personals, de l'arxiu d'Eduard Mauri i també del mateix Serrat. "Ha estat una recerca molt intensa i minuciosa. En Joan Manuel Serrat ens ha obert les portes de casa seva i hem pogut remenar entre la cinquantena de peces que inclou la mostra, que ell guardava de manera íntima", valora Marrasé, que afegeix: "Tots estem molt vinculats a Serrat, sempre n'hem estat seguidors. En l'aspecte personal ens hi hem dedicat amb molta passió, respecte i ànima".

L'exposició, dissenyada per l'arquitecte Josep Bohigas, vol reflectir la realitat artística i humana del cantautor a través de diversos àmbits, com la seva vinculació amb la poesia, l'afició pel futbol, el cinema o Barcelona, entre altres.

Cantem Serrat

El teló que va dur durant la gira del disc Canciones (BMG/Ariola, 2010), dissenyat per l'artista americà Phillip Stanton, forma part de l'escenari situat al mig del Claustre de l'Arts Santa Mònica. Hi desfilaran diversos artistes que versionaran per a l'ocasió algunes de les seves peces més emblemàtiques: Andreu Rifé (5 de juny), Bruno Oro (26 de juny), Salao amb grup de flamenc i ball (4 de juliol) i Maria Coma (11 de juliol).

El públic no només serà un espectador convencional, sinó que els dies 27 de juny, 18 i 25 de juliol podrà cantar les seves cançons preferides amb un acompanyament instrumental preenregistrat. Ben aviat es podran veure les diferents actuacions a través d'un canal de Youtube de la Fundació SGAE, entitat coorganitzadora del cicle, juntament amb l'Arts Santa Mònica.