Una guitarra acústica empeltada d'electricitat i flamenc

Pau Figueres s'estrena com a solista

Pau Figueres ha acompanyat artistes com Marina Rossell, Judit Neddermann, Carles Dènia o Eliseo Parra, però no ha estat fins enguany que s'ha llançat a presentar el seu disc com a solista, un treball que porta el seu mateix nom, 'Pau Figueres' (Whatabout Music, 2015). Enderrock organitza per al dissabte 12 de setembre una presentació ben especial –en format de conversa + concert– dins la programació de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) en el marc de la Setmana del Llibre en Català, que també inclourà una actuació de Xarim Aresté. Dos guitarristes amb dos mons musicals espectaculars.
Text: Helena Morén Alegret. Foto: May Zircus
Serà el dissabte 12 de setembre de 20h a 20:45h, quan Pau Figueres conversarà amb el director de la revista 440 Clàssica, Jordi Martí i Fabra, sobre la relació de la seva música amb el folk, la guitarra catalana i el flamenc, per a continuació fer un tast musical. El músic Pau Figueres ha posat la seva guitarra al servei de cantants com Bikimel i Gemma Humet, però no ha estat fins ara que s'ha llançat a presentar el seu disc com a solista, un treball que defineix com a "eclèctic" i que porta el seu mateix nom, Pau Figueres (Whatabout Music, 2015). L’artista concentra en un sol instrument les tradicions guitarrístiques de les quals prové: la música clàssica i contemporània, el flamenc i les sonoritats mediterrànies. Profundament influenciat i nodrit de figures com Toti Soler, Feliu Gasull, Zoran Dukic, Paco de Lucía o Pat Metheny, en la seva música conviuen elements heterogenis que s'adapten de manera intuïtiva, fruit de la seva àmplia experiència musical.



El mateix dia, just una hora abans, de 19.20 a 19.55 h, el protagonista serà Xarim Aresté, que conversarà amb la directora de redacció de la revista Enderrock, Helena Morén Alegret, al voltant de la lectura del poemari Catacumba umbilical (66 RPM Edicions, 2015) i la seva faceta de cantant, guitarrista, lletrista i compositor. Camí de ser tot un poeta del rock, Aresté ho demostrarà a l'escenari tot combinant el seu recital acústic, on presentarà les cançons del seu nou disc, La Rosada (BankRobber 2015), amb la lectura de poemes de Catacumba umbilical, on l’autor de Flix cerca nexes d'unió entre el passat, el present i el futur, i aposta per la reinvenció del que ens envolta per aconseguir que l'esperança triomfi. Xarim Aresté exposa amb els seus poemes que ningú va dir que el procés hauria de ser senzill i realitza una espectacular entrada, per la porta gran, en el panorama literari català. Folk, rock, cançó d’autor i poesia es donen la mà en aquest recital únic.
 
Pau Figueres, una manera de tocar
Pau Figueres (Whatabout Music, 2015) és el seu debut discogràfic com a solista, i dóna un nou impuls a les seves composicions. "M’agradaria pensar que és l’impuls que fas a les peces de dòmino perquè caiguin totes. Espero que l’essència d’aquest disc sigui l’impuls que donarà pas a altres creacions", explica. 
 
La guitarra és l'ingredient principal del llarga durada, i el model que el músic barceloní va adquirir, una Faustino Conde del 1987, li ha "canviat la manera de tocar". Així doncs, el disc conté peces de base més flamenca, alhora que també ha optat per la guitarra elèctrica, tot i que al recital a la plaça de la Catedral serà en acústic.

I és que Pau Figueres no s'oblida de la figura de Toti Soler, cabdal en la seva trajectòria musical. La vida i obra del músic de Vilassar de Dalt va ser el seu tema de final de carrera a l'ESMUC, i el disc inclou una versió de "Vladimir Maiakovski". "Ara mateix som pràcticament amics i per mi és tot un honor. Vaig escoltar la guitarra del Toti des que vaig néixer, gràcies als meus pares, i això ha estat absolutament cabdal per al meu desenvolupament musical. Ell és culpable d'una part gran de la meva manera de tocar."