Des de l'objectiu

Premis ARC, Els Pets, Bongo Botrako, Obeses, Los Negativos, Los Suaves, No Way Out, Le Petit Ramon, Rosendo i Jarabe de Palo

 
Text i fotos: Xavier Mercadé
El passat dilluns 13 de desembre es va celebrar la 13a edició dels Premis ARC. Durant la nit es va poder gaudir de les actuacions de Mishima amb Núria Graham, Ramon Mirabet, Blaumut amb Judit Neddermann i Gertrudis (1). 

La vetllada del dia 14 dues bandes tarragonines van protagonitzar la nit musical barcelonina als dos costats de l'avinguda del Paral·lel. A un cantó del carrer, Els Pets (2) van celebrar el trentè aniversari bufant les espelmes del pastís a la sala Barts, plena de gom a gom. Pocs metres més enllà, a la sala Apolo, Bongo Botrako (3) s'acomiadaven del seu públic barceloní, això sí, ben acompanyats per un bon grapat d'amics d'Amparanoia, Txarango, El Niño de la Hipoteca, Che Sudaka, El Son de la Chama i molts més.

La darrera sessió de l'any del Born de Cançons a El Born Centre Cultural va tenir com a protagonistes d'excepció el vespre del dia 17 els osonencs Obeses (4), que van oferir un xou on van demostrar una total connexió amb el seu públic. Més tard i a la sala petita de l'Apolo, Los Negativos (5) reapareixien per presentar les cançons de Duplexin (Geyser Productions, 2015) i recordar aquelles velles i belles cançons plenes de pop i de detalls psicodèlics.

El 18 de desembre el grup d'Orense Los Suaves (6) es va tornar a acomiadar del públic de Barcelona a la sala Razzmatazz. Tranquils, no és un adéu per sempre: ja han anunciat que aquesta gira sense final tornarà a passar una altra vegada per la ciutat el 2016. En canvi, a la sala mitjana del Razzmatazz els barcelonins No Way Out (7) reneixien de les cendres per celebrar el desè aniversari del seu vitamínic Bipolar (GMM Records, 2005).

L'endemà al matí i en plena jornada de reflexió vam tornar al carrer d'Almogàvers per assistir a la presentació del llibre Political World (66 RPM Edicions, 2015) i escoltar algunes cançons de caire polític de la veu i la guitarra de Le Petit Ramon (8).

Un clàssic del barri madrileny de Carabanchel va passar pel Sant Jordi Club la nit del 19. L'incombustible Rosendo (9) va demostrar com ha pogut sobreviure incorrupte durant tants anys sense haver de canviar ni una coma ni del seu discurs ni del seu directe, i va deixar més que satisfet un públic fidel.

Pau Donés de Jarabe de Palo (10) va voler fer un parell de concerts benèfics els dies 20 i 22 de desembre a la sala Luz de Gas (Barcelona) per recollir diners per la lluita contra el càncer. A ell li van diagnosticar un càncer de còlon el passat estiu i actualment està passant el dolorós tractament de quimioteràpia. Un concert acústic, emotiu i sincer.