Divendres 8 de gener començarà la 29a edició del festival de música popular

Tradicionàrius, centre neuràlgic del folk

Com ja és tradició, el Festival Folk Internacional Tradicionàrius acull el bo i millor de la música popular en una programació estable al llarg de tres mesos. La 29a edició tindrà lloc del 8 de gener al 18 de març i s'instal·larà majoritàriament a Barcelona, amb seu central al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) de Gràcia. Fins al dijous 7 no coneixerem el cartell complet, però de moment, a banda de les dues actuacions que hem avançat a EDR, el festival ha avançat una tríada històrica amb música catalana, basca i una mirada a la Catalunya Nord. 
Text: J.M. Fotos: Arxiu Tradicionàrius

Ball amable – Orquestrina Galana, 35 anys 
(Divendres 8 de gener, 22 h)
Com ja és tradició, el festival arrenca amb un seguici inaugural que desfila des de la plaça de la Vila de Gràcia fins al C.A.T. i que enguany animarà el grup de percussió Kabum amb la col·laboració del Col·lectiu Guirigrall. Un cop allà, després dels preceptius discursos de benvinguda, l’espectacle
inaugural tindrà un marcat accent ballable i servirà per festejar 35 anys d’un projecte que va suposar tota una fita en la música popular catalana: l’Orquestrina Galana. Aquesta formació va néixer l’any 1981 amb precedents com la Cobla Cotó Fluix i amb l’esperit de renovar el ball popular amb un repertori arrelat, popular i genuí. L’espectacle que obrirà el Tradicionàrius es fixarà especialment en el segon disc de la GalanaBall amable (Edigsa, 1983, reeditat per Picap el 2008), i reunirà a l’escenari la formació original de la primera etapa del grup, on trobem figures clau del folk català: Jaume Arnella, Marcel Casellas, Rafel Sala, Ferran Martínez, Toni Oró, Alfons Rojo, Francesc Alpiste... Junts van gravar un refrescant disc ple de delícies que van presentar a les places d’arreu de Catalunya a ritme de pasdoble, fox, vals, rock’n’roll, tango...



30 anys de folk gallec – Nuar Na Lubre
(Divendres 26 de febrer, 22 h al C.A.T.)

A la meitat dels vuitanta el grup corunyès Luar Na Lubre va irrompre estel·larment, connectant la música tradicional gallega amb l’efervescent escena celta. Després d’una prolífica discografia i concerts arreu del món, celebren el trentè aniversari amb un nou disc, Extra: Mundi (Warner, 2015). El títol fa referència a la manera com els antics romans denominaven el món exterior al seu imperi, i així és com el grup ha concebut un repertori de versions de clàssics de diverses tradicions musicals, del “Txoria Txori” que cantava el basc Mikel Laboa al tradicional romanç castellà “La molinera”, passant per la dolçor d’“El rossinyol” i la solemnitat de “La muixeranga”. I per descomptat, clàssics gallecs com el desolat “Fisterra”.

#40anysBressola – Sem Nord, Fem Bressola 
(Divendres 22 de gener, 22 h al C.A.T.)

Les escoles de la Bressola han jugat un paper fonamental en la pervivència de la cultura i la llengua a la Catalunya Nord. L’Associació Amics de la Bressola, que els dóna suport, ha impulsat els discos Musiquetes per la Bressola (Propaganda pel Fet!, 2008 ), Cançonetes per la Bressola (EDR Discos, 2010) i 1, 2, 3… pica Bressola! (DiscMedi, 2013), en què músics d’arreu dels Països Catalans interpreten un repertori lúdic i popular adreçat als infants. La Bressola celebra 40 anys i el Tradicionàrius acull un concert especial amb Marc Serrats i Xerramequ, Carles Belda, Feliu Ventura, Xavi Sarrià (Obrint Pas), Francesc Ribera 'Titot' i Anna Roig, entre d’altres, que repassaran les cançons més llampants d’aquests treballs.