Avancem "És lluny", una de les cançons del nou projecte encapçalat per Oriol de Balanzó i Guillamino

La pols i l'era, els seixanta actualitzats

A partir de cançons en català dels anys seixanta de les quals han agafat fragments, Oriol de Balanzó i Guillamino, han construït temes d’estètica actual amb nova lletra i música. Per acabar-ho d’adobar han convidat a cantar una quinzena d’artistes –dels d’ara i dels de fa 40 anys– per interpretar-ne les adaptacions. El resultat és un disc titulat 'La pols i l’era' (BankRobber, 2016) que sortirà a la venda el 19 de febrer, i en exclusiva a EDR ja podeu veure el videoclip d'un dels temes, on col·labora Joan Colomo.
Text: J.V. i S.T. Fotos: Noemi Elías
Una vella dita catalana diu que qui no vulgui pols, que no vagi a l’era. Oriol De Balanzó (La Banda Municipal del Polo Norte, La Sentina) i Pau Guillamet (Guillamino) han anat a l’era disposats a omplir-se de la pols de velles cançons a les quals han tornat a donar vida. Cadascuna era ben viva fa més de quatre dècades i ha tornat a tenir el pols d’una nova vida gràcies a l’activisme musical.

La primera llavor de La pols i l'era va ser una idea del músic i productor barceloní Oriol de Balanzó, guionista de programes de ràdio com La Competència, de RAC1: "Se’m va ocórrer pensant per què a Catalunya no es gravaven discos com es fa en el món anglosaxó, en què es parteix de sàmplers i
mostres de música d’altres dècades com a base per compondre noves cançons. Això ho han fet, entre altres, Beck o Beastie Boys, artistes que m’agraden molt. Vaig pensar que estaria bé fer un disc de pop agafant música dels anys seixanta però que sonés actual, del segle XXI. I vaig veure que no calia agafar cançons anglosaxones perquè no tenia cap lògica”.


De Balanzó treballa a la ràdio amb Òscar Dalmau (DJ Phil Musical), un gran melòman del pop ie-ié català dels anys seixanta, així que va parlar amb ell per donar forma al projecte: “Per proximitat i amistat vaig pensar en l’Òscar, perquè té la música pop dels seixanta emmagatzemada no només al cervell sinó també a la discoteca de casa seva. I ja només hi faltava un soci creatiu per tirar-ho endavant, algú per samplejar i reproduir electrònicament. Jo he treballat amb indie-pop-rock, i vaig pensar en Pau Guillamet perquè omplís les meves mancances. Vam anar a dinar... i en tres minuts ja ho estàvem planificant”.

Entre quinze i vint sàmplers esdevenen el punt de partida de noves cançons que contenen una sonoritat seixantera des d'una òptica actual. Un d'aquests temes és el que podeu veure al nou videoclip que estrenem a EDR, i segons explica Guillamino: “Joan Colomo i jo cantem ‘És lluny’, que parteix de la versió que va interpretar Jacinta del tema ‘See You in September’ i que es deia ‘És lluny setembre’. És una triple fagocitació. No té res a veure ni amb la versió, hi ha el sàmpler però la cançó és totalment nova”.

Els convidats
Al disc hi ha una vintena de col·laboracions de músics de fa quaranta anys i actuals: Núria Feliu, Lita Torelló, Francesc Burrull, Òscar Dalmau (Dj Phil Musical), Núria Graham, Joan Colomo, Joan Pons (El Petit de Cal Eril), Ernest Crusats (La iaia), Martí Sales, Èric Suero (The Saurs), Eduard Gener, El Gordo del Puru i les narracions radiofòniques del periodista Jordi Beltran.
 
El repte del directe
La primera opció per veure'ls en directe serà el 18 de maig a l’Auditori de Barcelona, i la segona al festival Canet Rock el 2 de juliol. La idea és poder-hi anar amb una gran majoria dels artistes que han participat al disc i amb una banda d’acompanyament lleugerament ampliada, encapçalada per Guillamino i De Balanzó.