9 agents culturals han recollit diplomes commemoratius

La indústria musical, reconeguda als Premis Enderrock 2016

A la roda de premsa celebrada aquest dimecres 17 de febrer a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona s'han anunciat els guanyadors del vot popular dels Premis Enderrock 2016 i també s'han lliurat els reconeixements a diverses entitats del sector musical: Cases de la Música (10 anys), BCore Disc (25 anys), Música Global (20 anys), Ventilador Music (20 anys), Batall Produccions (25 anys), Ruta 66 (30 anys), Acampada Jove (20 anys), sala Heliogàbal (20 anys) i el desaparegut festival PopArb.
Text: Redacció. Foto: Xavier Mercadé
Cases de la Música (10è aniversari)
El 2005 es va fundar a Mataró la primera Casa de la Música Popular per transformar l’escena cultural de la ciutat. En pocs mesos, el projecte artístic i pegagògic es va estendre a Salt i a l’Hospitalet de Llobregat. La xarxa de Cases de la Música s’ha convertit actualmemt en una eina vertebradora del panorama musical català, amb un bagatge de 3.300 concerts, 6.600 grups programats i més de 850.000 assistents.
  
Discogràfica BCore Disc (25è aniversari)
Després de 25 anys, BCore continua en actiu com el segell pioner i principal de l’escena alternativa catalana. El 1990, coincidint amb la renovació del punk i hardcore barceloní, Jordi Llansamà va editar ‘No problem’, de Corn Flakes. El seu imponent catàleg té gairebé 300 referències amb grups fonamentals que han crescut en l’underground, la lluita pels ideals i la supervivència artística: The New Raemon, Standstill, Joan Colomo... 

Discogràfica Música Global (20è aniversari)
 
La discogràfica gironina Música Global, dirigida per Salvador Cufí, és un exemple d’aposta empresarial i professional de la indústria musical catalana. Des de la primera referència amb Ja T’Ho Diré fins al darrer grup del pop independent, en vint anys ha publicat 440 discos de 145 artistes; una xifra que representa cinc mil cançons i més de 500 clips dels grans noms del panorama català, que la situen com a líder dels segells independents.
 
Discogràfica Ventilador Music (20è aniversari)

El resistent segell independent Ventilador Music ha celebrat el vintè aniversari amb la world music i el rock urbà com a principals pilars i amb 185 referències editades i un model propi d’autogestió i compromís artístic. Al seu catàleg hi ha entre atres Sabor de Gràcia, Calima i Los Stompers, tot i que la seva llavor original va ser l’explosió rumbera de la Barcelona postolímpica dels noranta, sota el paraigua dels mítics Los Manolos.

Batall Produccions (25è aniversari)
 
L’oficina de producció i contractació Batall Produccions va néixer fa un quart de segle a Valls fruit de la il·lusió i la bogeria de personatges entregats a la seva professió com Jordi Freixes i el seu equip, que han generat i gestionat tota mena d’espectacles culturals per Catalunya i arreu del món. Les seves produccions tenen un segell diferent, moguts per l’amor a la música i als músics, treballant amb artistes de qualitat amb qui han crescut plegats.

Revista Ruta 66 (30è aniversari) 
La revista musical catalana Ruta 66 ha celebrat el trentè aniversari sempre fidel al seu lema original d’escriure i viure sobre els ‘temps de rock’n’roll’. Fundada l’octubre de 1985 per Ignacio Julià i Jaime Gonzalo, van llançar al mercat el número zero amb David Bowie i Mick Jagger a la portada. Convertida en una de les publicacions musicals més longeves de l’Estat, no ha perdut mai el seu esperit crític i apassionat.

Festival PopArb
 
Durant onze edicions consecutives (2005-2015) el popArb s’ha distingit com el principal altaveu i trampolí del nou pop català, amb una acurada programació de més d’un centenar d’artistes. El festival de música pop independent feta a Catalunya ha fet bandera de la seva ambició creativa, ha buscat la interacció i la connectivitat entre artistes i ha potenciat la proximitat amb el públic en un espai idíl·lic a Arbúcies, al peu del Montseny.

Festival Acampada Jove (20è aniversari)
 
L’Acampada Jove és el principal i més multitudinari festival polític i musical català, amb una mitjana de 25.000 espectadors anuals. Impulsat per les JERC, actualment té lloc a Montblanc, tot i que abans s’havia celebrat a Sant Celoni i Arbúcies. La vintena edició va retre homenatge a Al Tall i va ratificar el seu compromís com a punt trobada dels joves al voltant de la festa, la música i la reivindicació dels Països Catalans. 

Sala Heliogàbal (20è aniversari)
 
La mítica paret vermella del bar musical de Gràcia i els seus setanta metres quadrats han convertit l’Heliogàbal en la sala de referència de l’escena indie-pop barcelonina de les dues darreres dècades, un escenari on han debutat molts dels grups de l’actual panorama musical, convertit en referència de la vida artística i cultural de la ciutat amb una programació regular de concerts, poesia, exposicions...