Celebra 25 anys de la publicació del primer disc a l'Acústica de Figueres

Per molts anys,
Albert Pla

Aquest 2014 se celebren 25 anys de la publicació del debut discogràfic d'Albert Pla, 'Ho sento molt' (PDI, 1989). El cantautor sabadellenc es va donar a conèixer musicalment en un concurs de noves promeses a Jaén, predisposat a escandalitzar-ne uns quants i enamorar-ne molts. Per commemorar aquest quart de segle planià, el festival Acústica de Figueres acollirà el dissabte 30 d'agost un concert d'Albert Pla, que per bufar tantes espelmes ha demanat que l'acompanyin un reguitzell d'amics: Estopa, Quimi Portet, Pau Riba, Canijo de Jérez, Tomasito, Gerard Quintana, Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández, Maria Rodés i Pascal Comelade.
Text: Elisenda Soriguera. Fotos: Xavier Mercadé

"A mi m'agradaria fer alguna cosa incomprensible de dansa contemporània, però segur que l'Albert voldrà que canti", etziba sorneguer Quimi Portet, quan li preguntem com serà la seva col·laboració en el concert d'aniversari. Imprevisible és una paraula que sovint acompanya sovint els textos que parlen d'Albert Pla, i per tant serà molt difícil de saber què succeirà damunt l'escenari el darrer dissabte d'agost en aquest concert. Per ara, tans sols han transcendit les coordenades físiques de la festa musical (plaça Gala - Salvador Dalí, 23,30 h), i una llista de noms de músics amics que en algun moment o altre han compartit aventures amb Pla i que celebraran amb ell la commemoració dels 25 anys de la publicació del disc Ho sento molt (PDI, 1989).


Quimi Portet serà un dels convidats que pujaran a l'escenari, i també ho farà el duet més famós de Cornellà, Estopa. Una de les poques vegades que els hem sentit cantant en català va ser precisament per versionar Albert Pla, al Disc de La Marató 2013, on van escollir "El quarto dels trastos", una cançó del segon disc, Aquí s'acaba el que es donava (PDI, 1990). Estopa tampoc van poder dir que no a Pla quan l'any 2009 el músic sabadellenc els va demanar de participar al tema "El caganer", que es va convertir en la cançó de Nadal de TV3 i Catalunya Ràdio i es va distribuir en CD amb la revista de desembre d'Enderrock.

 
A la cançó nadalenca també hi van aparèixer altres cares d'amics que seran a l'Acústica, com la de Gerard Quintana. Un dels moments àlgids de la relació entre els dos músics va ser quan Pla va fer de productor del quart disc d'estudi en solitari de Quintana. El resultat va ser Deterratenterrat (Música Global, 2009): "La imatge pública de l'Albert difereix bastant de la seva manera de ser a l'hora de treballar. És molt metòdic amb tot el que fa i no deixa res a l'atzar", deia sobre el sabadellenc.

Entre la resta de còmplices que col·laboraran de l'espectacle el 30 d'agost destaca un duet molt especial. A Granada (Universal, 2014), Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernández Miró canten "Albert", una cançó que es basa en tres temes del mateix Pla. Serà aquesta la que molt possiblement interpretarà el duet de moda a Figueres: "La idea va sortir buscant llistes d’hipotètics autors per versionar. L’Albert Pla és genial i vam arribar a la conclusió que havíem de fer alguna cosa amb ell. Tant en Raül com jo el recordàvem de la nostra infantesa. Volíem versionar una única cançó, però la meva veu era incapaç d’assumir la part més escatològica i provocadora d’en Pla. No és per pudor, però ho vaig intentar i no ho vaig aconseguir. Ens sabia greu deixar-ho córrer, perquè les melodies són molt boniques, i vaig intentar traçar amb diverses cançons fragments amb els quals em sentís més còmode i que d’alguna manera tinguessin coherència. Al final, hi ha versos de 'Papa, jo vull ser torero', 'La sequía' i 'La platja'. Hem fet un treball molt diferent, és com una construcció minimalista", detalla Sílvia Pérez sobre aquesta cançó.25 anys de trajectòria donen per a moltes aventures. Una de les que ha compartit Albert Pla amb El Canijo de Jérez i Tomasito (a més d'El Lichis i Muchachito) és La Pandilla Voladora, una formació de músics amics que durant el 2013 es van reunir uns quants cops per compartir un espectacle únic:
 


Si seguim repassant els vincles entre Albert Pla i els convidats al concert, hem de parlar de la cançó "Tatuaje", una de les cançons del disc Maria canta copla (Chesapik, 2014) de Maria Rodés, que en l'enregistrament va tenir precisament la col·laboració del cantautor vallesà. "Sóc fan de l'Albert des de ben petita. M'encanta la capacitat única que té per evocar el seu personal imaginari a través de les seves lletres i la forma que té d'interpretar les cançons", explica Rodés, "també li agraeixo la seva tendència a la provocació i al risc. En directe té un carisma brutal, és un artista de cap a peus". Ara és ella la que li torna el favor, i també serà coprotagonista del concert empordanès de l'Acústica, on tampoc faltaran dos companys d'aventures imprescindibles, Pau Riba i Pascal Comelade

El primer, Pau Riba, ja va col·laborar amb Pla al disc Anem al llit? (BMG Music, 2002), i les seves trobades als escenaris no s'han parat de repetir. Amb Comelade van fer gira plegats amb l'espectacle Somiatruites, que més tard es va concertir en disc (editat per Enunplisplasmúsica/Boa, el 2011).

En definitiva, un increïble i irrepetible grup d'amics galàctics de l'escena musical catalana seran els encarregats de bufar les espelmes del pastís d'aniversari juntament amb Albert Pla, al festival Acústica de Figueres.