S'ha impulsat una campanya per demanar que se li atorgui la Creu de Sant Jordi

Francesc Burrull, Premi Enderrock d'Honor

Francesc Burrull rebrà el proper dijous 9 de març el primer Premi Enderrock d’Honor. El compositor i pianista va rebre la notícia amb molta satisfacció i amb la seva habitual modèstia. Ell ha estat un dels músics de confiança de la majoria dels cantants del país. Ha arranjat, compost i tocat en incomptables projectes.
Text:Joaquim Vilarnau. Fotos: Xavier Mercadé
Per al públic, la presència del nom de Francesc Burrull en un disc o un concert també és garantia de confiança que la cosa valdrà la pena. El Premi d’Honor reconeix tota la trajectòria d’un intèrpret i es lliurarà el proper 9 de març en el transcurs de la gala dels Premis Enderrock.

A l’hora de repassar tota la feinada que ha fet, Burrull admet que ha treballat molt i reivindica la feina de l’arranjador: "He fet molta feina. Escriure, arranjar, interpretar... Algunes cançons han tingut molt ressò; la cançó, no l’arranjament. L’arranjament és una cosa que se suposa que hi ha de ser, però la portada sempre se l’emporta el cantant o l’orquestra, mai el que ha estat al darrere corregint-ho tot i fent que sonés bé".
 
El músic explica que un bon dia va decidir canviar el plantejament de la seva feina. “Al principi em portaven un casset amb la cançó interpretada només amb la guitarra i jo havia de transformar-la i posar-hi tots els instruments: una guitarra, un baix, una bateria, un piano, un vibràfon, una flauta, un oboè... Un dia vaig decidir que en lloc de rebre el material faria una cosa que en deia ‘assistència a la composició’."

A partir d'aleshores, va canviar el funcionament: "El que feia era ajudar al creador a fer créixer la cançó. Això va donar molta vida a l’arranjament perquè el feia amb l’autor. Al principi, quan treballava amb el que em passaven en un casset, m’havia trobat que algun autor em deia que no reconeixia la seva cançó. ‘Esclar que no la coneixes, perquè tu feies tres acords amb la guitarra i un estava malament, i ara n’hi ha catorze i lliguen...’ L’assistència a la composició de seguida va agradar molt a Lluís Llach, a Joan Manuel Serrat i a la majoria de cantants. A Joan Baptista Humet li va costar una mica més, però al final també quedava molt content”.
 
Amb 81 anys, Burrull només es lamenta que està perdent la vista. “Sento agraïment que em trobi tan bé, només em queixo de la vista. Quan estic tocant no recordo que tinc 81 anys fins que miro el teclat. Però bé, miro de superar-ho amb l'oïda i el tacte.” 

Creu de Sant Jordi

El Grup Enderrock, amb el suport de l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE) i la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), ha engegat una campanya de recollida de signatures per demanar a la Generalitat de Catalunya que atorgui la Creu de Sant Jordi a Burrull.