'Pavana Club', millor disc, i Gemma Abrié amb Vicens Martín, millor nova proposta i millor directe

David Pastor, millor solista de jazz

En la categoria de jazz, el Premi Enderrock 2014 de votació popular al millor solista ha recaigut en la trompeta omnipresent i eclèctica de David Pastor. Pavana Club (Fresh Sound, 2013), de The Jamboree Big Latin Band, ha estat valorat com el millor disc de l'any, mentre que la Vicens Martín Dream Big Band amb Gemma Abrié s'han endut els guardons de millor nova proposta i millor directe. 
Redacció
El trompetista valencià David Pastor (Sedaví, 1974) ha estat escollit com a millor solista en les votacions dels Premis Enderrock 2014 en la categoria de jazz. Talent i versatilitat són dues de les seves qualitats principals. Quan hi parlem per donar-li a conèixer el premi, ve de protagonitzar tres nits d’aventures musicals amb el trio del pianista Diego Amador al Jamboree i de prendre part en un multitudinari concert reivindicatiu del Taller de Músics al Palau de la Música Catalana, i es disposa a tocar amb el grup NewCat - Andrea Motis i Joan Chamorro durant dues nits a L’Auditori de Barcelona, amb totes les entrades venudes.

“És cert que sóc un músic molt eclèctic, i aquest eclecticisme fa que molta gent vulgui tocar amb mi. En tot cas, també actuo a tot arreu on puc perquè la música per mi és una necessitat, és com respirar”, recalca un dels jazzistes més sol·licitats de l’escena.
 

 
A més de fer la impressió de tocar a tot arreu, Pastor presenta una sòlida producció discogràfica, el darrer fruit de la qual és el polièdric Armageddon (Òmix Records, 2013), produït pel guitarrista Ximo Tébar. Per tot plegat, el trompetista és una de les més destacades puntes de llança de l'escena nacional de jazz, que no para de créixer, però que no acaba de tenir una projecció pública que li faci justícia. “Jo no em queixo, sí que és cert que sempre podríem sortir una miqueta més als mitjans, però ara mateix Barcelona és la ciutat de l’Estat espanyol on es fa el jazz. I és on sento que he de ser. Tenim programació diària i locals al centre de la ciutat i a l’àrea metropolitana, tot i que encara en caldria més per donar sortida a la quantitat de músics que estan sortint dels centres formatius. Tenim públic potencial amb ganes de sentir jazz, i tenim periodistes implicats amb nosaltres com Pere Pons, Martí Farré i Antonio Narváez, sense equivalent en altres ciutats.”

Un altre projecte barceloní sense gaires equivalències, almenys en l'àmbit europeu, és el de The Jamboree Big Latin Band, on també toca, és clar, David Pastor. Liderada per Ramon Escalé, aquesta historiada formació que funcionava com a Barcelona Big Latin Band fins que va començar a tocar regularment cada mes a la sala Jamboree de Barcelona, va gravar l'any passat el disc Pavana Club (Fresh Sound). L’àlbum, amb el qual passen revista a uns quants clàssics de la música caribenya i introdueixen fins i tot una saborosa adaptació de la Pavane pour une infante défunte de Maurice Ravel, ha merescut el premi com a millor disc de jazz a la votació popular.

Pel que fa a les categories de millor nova proposta i de millor directe de jazz, les votacions han atorgat els dos premis a la musicació d’un poemari d’alçada, Els fruits saborosos del príncep noucentista Josep Carner, interpretats per la vocalista barcelonina Gemma Abrié amb la Vicens Martín Dream Big Band; un projecte d’envergadura que serveix per donar encara més la raó a Pastor quan aquest assegura que el jazz català viu un moment creatiu dolç i madur.