EDR : Nadales 2.0 per actualitzar les tradicions

El mític concert del Sant Jordi compleix 25 anys

'La gran nit del rock català' exposada al Museu de la Música

El 14 de juny de 1991 al Palau Sant Jordi pujaven a l'escenari Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets per protagonitzar una nit que quedaria gravada a la memòria de milers de persones. 25 anys després, per commemorar aquella gran festa, neix l'exposició "La gran nit del rock català", comissariada per Enderrock.
Text: Eva Múrcia. Fotos: Diego Muñoz
Ja han passat 25 anys d'ençà d'aquell 14 de juny de 1991, però sembla que no importa el temps que passi: aquella nit continuarà sent la gran nit del rock català. El concert que va tenir lloc al Palau Sant Jordi de Barcelona va reunir els quatre grans de l'època: Sau, Sopa de Cabra, Sangtraït i Els Pets. Les quatre bandes van ser les encarregades de batre el record europeu de més públic en un recinte tancat, amb més de 22.000 entrades venudes. Per commemorar la gran festa, el Museu de la Música de Barcelona acollirà a partir del 20 de maig l'exposició "La gran nit del rock català", comissariada pel Grup Enderrock, i que s'allargarà fins al 8 de gener del 2017. La mostra permetrà reviure el mític directe que va emocionar 22.104 persones des del punt de vista del públic, de la crítica i dels artistes.

L'impacte d'aquell concert no tenia precedents, i és que va suposar el clímax del rock català, i hi van sonar tots els temes que 25 anys després han demostrat ser himnes en la nostra història de la música. Malgrat la curta trajectòria de Sau, tothom coneix els seus mítics "Boig per tu" i "És inútil continuar" que van ressonar amb força al Palau Sant Jordi. De la mateixa manera arribaven des de Girona Sopa de Cabra amb el seu "L'Empordà" o "El boig de la ciutat", temes que han passat a formar part del subconscient de la societat catalana. Uns joveníssims Els Pets van fer saltar els assistents amb "Vine a la festa", sense oblidar el heavy de Sangtraït amb cançons com "El vol de l'home ocell".

L'exposició farà un repàs d'aquestes quatre bandes analitzant el paper que ha tingut cadascuna en la música catalana. També s'han recuperat cartells, els discos bàsics i una col·lecció dels instruments orginals dels quatre grups. No és el primer cop que Enderrock celebra un aniversari d'aquesta festa: per commemorar el quinzè aniversari d'aquella nit d'estiu de 1991 ja va crear el documental La gran nit de Sant Jordi. Aquest clip documental es va publicar l'any 2008 amb la revista Enderrock número 150.