EDR : La revista digital setmanal d'Enderrock

Avancem dues cançons del disc d'aniversari amb Els Catarres i Sanjosex

Projecte Mut, 10 anys de bona música!

David Serra (veu) i Joan Barbé (guitarra) fa deu anys que es passegen pels escenaris dels Països Catalans com a Projecte Mut. Per celebrar la primera dècada de la formació de pop-rock i folk, han convidat una dotzena d'artistes i amics per així tornar a gravar les seves cançons més estimades en bona companyia. El disc sortirà a la venda el 28 d'octubre, i l'1 de desembre el presentaran en directe a la sala Luz de Gas de Barcelona. A EDR hem demanat a tots els col·laboradors que hi diguin la seva, i a més en podeu escoltar un avançament. 
Text: Sandra Tello. Fotos: Àlex Soto
"En la nit artificial" – Adrià Salas (La Pegatina): "Ens vam conèixer personalment l'estiu passat, quan amb La Pegatina vam estar tocant a Les Dàlies, a Eivissa, i el Joan ens va venir a veure. Després ja vaig rebre la proposta de gravar, i la sorpresa va ser que em requerissin per 'En la nit artificial', la cançó que més m'agradava d'ells. És una musicació molt fresca d'un poema i té un bon rotllo increïble".   

"No dónes il·lusions al meu cor" – Xavi de la Iglesia (Blaumut): "Crec que el primer cop que ens vam veure i vam estar xerrant va ser al lliurament dels Premis Enderrock 2013, i després hem anat coincidint per aquí i per allà. Hem estat molt feliços que ens hagin volgut per al disc. Són una banda sòlida i creativament impecable! La cançó on hem col·laborat és d'aquelles que sents una vegada i ja no pots deixar de taral·lejar, una gran cançó! Els Muts són bons amics!".

"Insomni" – Quimi Portet: "Quan els amics de Projecte Mut em van proposar de col·laborar al seu disc d’aniversari no vaig dubtar ni un moment. M’agrada el grup, m’agrada aquesta manera tan 'pop', planera i vehement alhora que tenen de fer cançons i d’interpretar-les. El tema en el qual canto el trobo realment bonic, amb un text altament emocional i una música inspiradíssima. M’agraden especialment les parts on cantem plegats amb en David. Per molts anys!".

 
"L'hort" – Els Catarres: "Si no ho recordo malament, ens vam conèixer a Vic perquè vam coincidir en un concert a la sala Pasternak. Estem molt agraïts que ens hagin proposat de col·laborar en aquest disc tan bonic, perquè som uns grans seguidors de la seva música. 'L'hort' em sembla una cançó molt sensible i plena de detalls preciosos, m'agrada perquè quan escoltes la lletra et transporta per tot un paisatge molt ben il·lustrat. I la melodia em sembla molt fresca i sincera i em fa una sensació d'embolicar molt delicadament la lletra. És una de les meves cançons preferides del grup", comenta la contrabaixista Roser Cruells.

El cantant del trio d'Aiguafreda Èric Vergés, afegeix: "Vaig conèixer els Projecte Mut fa uns quants anys tot escoltant 'En voler' a la ràdio, i de seguida em va atrapar. Aquell accent d'Eivissa, on jo vaig créixer, em va atraure i ben aviat vaig descobrir un univers de grans cançons; ja n'era un fan declarat! Quan ens van proposar participar en aquest disc de col·laboracions no ens ho vam pensar gens, teníem doble motiu per ser-hi. Des del primer moment que vaig sentir 'S'hort', em va semblar una cançó extraordinària, rodona, carregada de nostàlgia i amor per la terra. Per a mi és màgica, i sens dubte una de les meves preferides, ja no només del grup sinó també de la música en català". 

"Illa" – Maria del Mar Bonet: "Ens vam conèxer al Concert Per la Llibertat, al Camp del Barça, però en realitat ja els coneixia d'abans pels seus discos de Ressonadors. Podem dir que sóc fan dels Muts des de fa molt de temps. M'agrada molt la seva manera de cantar i de tractar la música tradicional. El títol de la cançó ja m'agrada molt i el poema també, perquè parla de l'amor i la passió cap a l'illa". 

"Que mos donin" – Gerard Quintana:
"Ens vam conèixer als escenaris, concretament al del festival Salvem la Mediterrània a Eivissa, contra les autopistes de l'era Matas. Sempre és un plaer participar en un projecte amb en Joan i en David, encara que sigui mut. No és la primera vegada que fem una cosa junts: vaig tenir la sort que en Joan Barbé em va cridar per participar als dos discos d'estudi de Ressonadors, que recullen i actualitzen el cançoner popular de les Pitiüses, i ara he pogut tornar a cantar amb una de les millors veus actuals sota la capa del sol, la d'en David Serra. 'Que mos donin' serà capaç de fer saltar l'audiència allà on soni".

"En voler" – Els Amics de les Arts
: Tercera cançó del disc Corda i poal (Duradisc, 2012), és la primera que va sonar a Catalunya. Els Amics de les Arts no fan declaracions de premsa fins al gener, però sabem per Projecte Mut que Eduard Costa visita sovint Eivissa, i no van dubtar a demanar-los si volien participar al disc. "Una cosa" – Sanjosex: "Sóc molt desmemoriat, però el primer cop que ens vam conèixer va ser a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, en alguna presentació de festival. He tocat amb molts grups i m'agrada trobar-me amb gent amb caràcter de músic, professionals, que saben què fan. M'hi sento molt a gust. Hi va haver molt de feeling, i després van ser ells que em van dir de col·laborar, així que devia ser recíproc". 

"Sa lluna damunt Formentera" – Cris Juanico:
 "Ens vam conèixer el 2010 compartint escenari a Sant Josep, a Eivissa, però a en Joan Barbé ja el coneixia d'abans, quan va participar com a bateria en la gravació d'un disc de 4 de Copes, del qual fèiem la producció musical en Juanjo Muñoz (Menaix a Truà, Gossos) i jo. 'Sa lluna damunt Formentera' és una peça totalment onírica, d'extrema sensibilitat, preciosa de melodia i lletra. És un dibuix preciós d'un racó únic del Mediterrani. M'encanta!".
 
"No t'estim" – Natxo Tarrés (Gossos): "Projecte Mut és un projecte que no et deixa indiferent; aire fresc ple de talent amb aquest punt de folklore de les illes estimades. Col·laborar en aquesta cançó va ser un plaer tot i el repte de cantar al costat d'en David, una de les veus mes potents del panorama musical català". 

"Tu ja m'entens" – Cesk Freixas: "Formen part de la regeneració de la nostra música. Sonen frescos, autèntics, sense complexos, i poder cantar en aquest context sempre és un plaer, perquè el carinyo que hi ha és mutu, i perquè és una passada poder-nos acompanyar i cuidar d'aquesta manera tan musical".

"Terra natal" – Miquel Gil: "Fa deu anys un percussionista valencià que vivia a Eivissa em va comentar que hi havia una gent que feia alguna versió de cançons meues i que si hi tenia cap problema. Vaig contestar-li que encantat. Aquesta gent eren Projecte Mut. Va passar el temps, i fa uns anys, als vestidors del Camp Nou, David i Joan em varen passar Poèsica (autoeditat/Picap, 2010). Ves per on, ara he tingut la sort de cantar amb ells 'Terra natal', un dels temes que més em van agradar d'aquell disc".