EDR : Rudymentari dansa i reivindica a 'Contracorrent'

El Palau Sant Jordi acollirà un gran concert per a les persones refugiades l'11 de febrer

Cançons refugi, músics solidaris

Davant l’allau de persones refugiades que arriben a Europa fugint de la guerra i la fam i com a resposta a la crítica situació dels camps d’acollida, la música és una arma per a l’esperança, un refugi per a la prosperitat, tot i que de moment Europa no obri les fronteres. La campanya per l’acollida Casa nostra, casa vostra reunirà una cinquantena dels artistes més destacats del país al 'Gran concert per a les persones refugiades', que se celebrarà el dissabte 11 de febrer al Palau Sant Jordi de Barcelona.
Text: Andrea Romanos / Redacció. Fotos:
Aquest últim any i mig hi ha hagut molts artistes que han participat de manera activa en concerts per a l’ajut als refugiats –via organitzacions com el Comitè Català de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats)–, com Nueva Vulcano, Mishima, Za!, Joan Colomo, Núria Graham, The New Raemon, The Suicide of Western Culture, Manos de Topo, Bonobos, Txarango...

Un any després ha sorgit la plataforma de pressió ciutadana Casa nostra, casa vostra, que reclama a les institucions l’obertura de les fronteres per acollir els milers de persones que han hagut de fugir del terror dels seus països. La campanya bascula en dues grans accions, una de les quals és musical.



L’11 de febrer el Palau Sant Jordi de Barcelona reunirà una cinquantena d’artistes de diverses generacions en un concert-espectacle dirigit per La Fura dels Baus i amb la col·laboració de Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Manolo García, Sílvia Pérez Cruz, Macaco i Sisa, i també de les noves veus de Txarango, Gemma Humet, Judit Neddermann, Joan Dausà, Oriol Barri, Joan Rovira i un llarguíssim etcètera. I una setmana més tard, el dia 18 de febrer, s’ha convocat una manifestació massiva per solidaritzar-se amb les persones que busquen refugi.

Una iniciativa transversal
Les xarxes socials són igualment un reflex de les cançons col·lectives de denúncia i de solidaritat que s’han impulsat amb la campanya Casa nostra, casa vostra. La Barcelona Gipsy Balkan Orchestra ha realitzat la banda sonora d’un documental d’El País Semanal realitzat per Carlos Spottorno i Guillermo Abril. Amb el títol d’Europa cierra la frontera, el film va sobre la crisi dels refugiats i critica l’actuació de la política internacional. La gravació conté cançons conegudes de la formació barcelonina com “Lule Lule” o “Freilach 83”, a més d’altres que parlen de la latent catàstrofe humanitària a Europa a través de la ruta dels Balcans.



En aquesta cadena musical compromesa, Jordi Fàbregas (El Pont d’Arcalís), Toni Torregrossa (Urbàlia Rurana) i el piemontès Maurizio Martinotti amb versos de Joan Soler i Amigó ja van enregistrar el 2010 tot un disc de cançons compromeses on advertien amb lletres molt dures i explícites del conflicte de les migracions i l’exili, titulat Mar Mur (Temps Record). Si les cançons poden enderrocar murs, aquesta és una gran oportunitat per brandar de nou els himnes de llibertat a través de la música per aconseguir un món més just, equilibrat i en pau. Que es faci petit el Sant Jordi!