EDR : Un Cypher de suport mutu entre Still ill, Rapsusklei, Titó i Santa Salut

Repassem els treballs internacionals del productor del disc d'Els Amics de les Arts

Sis discos per entendre Tony Doogan

Per dur a terme la producció del seu primer àlbum multinacional, Un estrany poder (Sony, 2017), Els Amics de les Arts han anat fins a Glasgow i s'han posat a les mans del productor escocès Tony Doogan. A l'Enderrock de febrer el quartet ens va citar els seus sis discos preferits produïts per Doogan, i amb motiu de la sortida de l'àlbum els desxifrem.
Text: Andrea Romanos. Foto: Xavier Mercadé


Belle & Sebastian
, The Boy with the Arab Strap (Jeepster/Matador, 1998)
L'època més prolífica dels escocesos Belle & Sebastian va culminar amb el seu tercer disc d'estudi en dos anys, The Boy with the Arab Strap (Jeepster/Matador, 1998). Les melodies aparentment ingènues i fràgils acompanyen la veu de Stuart Murdoch, que explica històries del dia a dia de Glasgow i evoca sentiments com la soledat, el primer amor, el descobriment de la poesia i la incapacitat de gestionar les emocions. Una cançó: "Sleep the Clock Around".



Mogwai
, Rock Action (Toy's Factory, 2001)
El to de Rock Action –tercer treball dels també escocesos Mogwai– és una mica menys obscur que el que es pot trobar en els seus àlbums anteriors, però la banda hi segueix mantenint el seu cinisme críptic. L'àlbum va aportar algunes innovacions al seu so, que continuarien desenvolupant en discos anteriors, entre les quals hi ha l'ús de sintetitzadors i altres instruments electrònics. Una cançó: "Dial: Revenge".



The Reindeer Section, Son of Evil Reindeer (Pias, 2002)
The Reindeer Section és el projecte paral·lel del vocalista dels més coneguts Snow Patrol, Gary Lightbody. La superbanda –formada per membres de grups com Astrid, Belle & Sebastian, Eva, Mogwai o Teenage Fanclub– va tenir una vida curta, i Son of Evil Reindeer (Pias, 2002) va ser el seu segon i últim treball. Això no va impedir que les seves produccions fossin cuidadíssimes perles folk de poques revolucions i alta qualitat, mogudes pel motor de la nostàlgia. Una cançó: "Budapest". 



The Delgados, Hate (Mantra, 2002)
El quart disc d'estudi dels escocesos The Delgados estava marcat com un nou començament de zero per part de la banda: en ell canviaven de discogràfica i de productor. El disc documenta un període tancat, una època inquietant de foscor i depressió. La influència de la tradició britànica es deixa entreveure de nou en melodies melancòliques amb un punt de ressentiment i certa tendència a l'èpica. Una cançó: "Coming in from the Cold".



Snow Patrol, Up to Now (Interscope, 2009)
Up to Now (Interscope, 2009) és el tercer disc recopilatori publicat per Snow Patrol, un àlbum que resumia els seus 15 anys de trajectòria. El criteri d'elecció no van ser les cançons amb més èxit de la banda, sinó els temes preferits dels membres del grup, alguns dels quals havien passat desapercebuts per l'audiència. Tony Doogan va ser un dels productors d'una llarga llista que s'acrediten al recopilatori. Una cançó: "Just Say Yes".



Russian Red, Fuerteventura (Sony, 2011)
Després de la bona rebuda del seu debut, I Love Your Glasses (Eureka, 2008), Russian Red va continuar eixamplant la marca personal de folk-pop complex i eloqüent en un àlbum on es va rodejar de diversos dels músics que militen a les files de Belle & Sebastian. L'àlbum –potser més proper i accessible que el seu predecessor– suposa una alenada d'aire fresc primaveral amb reminiscències de elodies pop de la meitat del segle passat. Una cançó: "The Sun the Trees".