Un videoclip en 'stopmotion' i un tast de pop electrònic són la recepta del nou tema del col·lectiu de Gandia

«Robot», el nou single distòpic de Zoo en castellà

Només uns mesos després de la presentació de Raval (Propaganda pel Fet!, 2017), Zoo torna a sorprendre amb una nova cançó, aquest cop a tall de ficció distòpica. "Robot" narra l'arribada a la Terra d'un robot en missió d'espionatge des del planeta Mart, el planeta roig per antonomàsia.
Text: Redacció. Foto: Bernat Almirall
Inspirat en Leonid, el personatge de l'escriptor rus Bogdánov, que a la novel·la Estrella roja arribava a un harmoniós planeta Mart des de la Terra per aprendre els mecanismes socialistes marcians, el "Robot" creat per Zoo fa el viatge invers. En aquest cas, apareix a la Terra en missió de reconeixement, però desolat per l'aberrant realitat terrícola decideix fugir al seu planeta tot assegurant "ja tornarem quan només quedi el mar".



Una faceta desconeguda
Al nou tema, Zoo ha aprofitat per reinventar-se i viatjar també a noves latituds musicals, en aquest cas allunyats dels seus habituals ritmes digitals mediterranis per endinsar-se en una galàxia de pop electrònic. El realisme usual que transita per les seves lletres passa també a un gènere renovat, el de la ficció distòpica. Això sí, sense perdre ni un bri de la seva capacitat mordaç per retratar el nostre temps.

El grup valencià obre així el 2018 encapsulat en un robot que "és un poeta, de sentit comú no comú entre idiotes, zero autòmata, no marioneta", amb el qual miren de "comprendre el caos terrenal" i es demanen si "és normal la vida sense vida" o també "i robar i prohibir les consultes, que justícia, pau i veritat són sempre molt presumptes".

"Se'm va acudir la idea d'un robot provinent d'un paradigma socialista o humanitari", explica Panxo, cantant de la banda. "Què passaria si arribara a la Terra i veiera com funcionem tant a nivell polític o de macroestructura com a nivell personal, com a societat?", es pregunta. "Volíem fer una denúncia del que estàvem vivint en el moment en què la vaig escriure i del que estem vivint ara", diu. "Crec que és molt difícil d'entendre el retrocés que estem vivint, coses com el que li està passant al company Valtonyc o el segrest de llibres ens fan pensar que si vingués un robot en missió d'espionatge se les piraria rapidet", conclou Panxo.