Les guanyadores del Concurs Sons de la Mediterrània 2017, Balkan Paradise Orchestra, presenten el seu primer disc, 'K'ataka'

Un paradís balcànic amb seu a Barcelona

De Bulgària a Sèrbia, hi ressonen acords ràpids i intensos protagonitzats per instruments de vent metall lluminosos. La festa està servida i la música balcànica s'ha expandit arreu fins a arribar a Barcelona. Una de les bandes que s'està fent un lloc a l'escena local és Balkan Paradise Orchestra, una fanfàrria formada per deu músiques a la qual avalen tres concursos musicals, un EP l'any 2016 i el seu primer llarga durada, K'ataka (Microscopi, 2018). 
Text: Sandra Tello. Foto: Matthias Peyerl
Però què és K'ataka? "És una onomatopeia, la transcripció del so que fan els contratemps de la música balcànica, molt típics; normalment els toquen el trombó i la trompa. Als assajos sempre ho cantem", revela la clarinetista Laura Lacueva.

Guanyadores de la darrera edició del Concurs Sons –gràcies al qual han publicat el seu debut– també han estat premiades al concurs internacional de música al carrer Haizetara 2017, celebrat al País Basc, i al projecte Cabal Musical 2015. Després d'agafar rodatge i amb un calendari d'assajos intensos, el seu primer disc recull el repertori variat que defensen: "El balkan n'és l'eix vertebrador, però també bevem d'altres tradicions i per això hi hem inclòs melodies catalana, grega, romaní o macedònia", valora la clarinetista.

 

La seva fórmula, que vesteix la música balcànica amb altres músiques, proposa una nova òptica de "La cançó del lladre", rebatejada com a "Bolero del lladre" amb una aclucada d'ull a l'obra del compositor Maurice Ravel, i fins i tot la banda sonora de Star Wars: "Hem fet una mica el gamberro, la idea va sorgir d'un assaig i la vam integrar. La cançó és més aviat trista, però ens ha abocat a un vessant més humorístic", explica Lacueva, que s'ha encarregat dels arranjaments del disc, juntament amb la trompetista Mila González.

Connexió Catalunya-Romania
El dissabte 28 d'abril hi haurà un bon sarau a la sala Apolo de Barcelona, una nit doblement balcànica amb Balkan Paradise Orchestra Fanfare Ciocarlia, referents de les barcelonines i de bona part de l'escena. 

De fet, la BPO els ha versionat al nou disc a "Golden Days", i la creació de la formació va sorgir arran d'un concert dels romanesos: "Els vam fer de teloneres en un concert fa un parell d'anys, a peu de públic, com una fanfàrria itinerant. Però ara que tornen podrem ser al mateix escenari i ens fa molta il·lusió", comenta Lacueva.

Aquest estiu les barcelonines presentaran les noves cançons arreu de Catalunya i ja tenen concerts programats a Terol, Vitòria i fora de l'Estat espanyol a Escòcia i Hongria.