Us presentem 10 casos propers d'artistes que han assolit la popularitat a través de la plataforma de vídeos on-line

De Youtube a l'èxit, 10 casos en la nostra música

Enrere han quedat els temps en què les úniques maneres de donar-se a conèixer eren els directes, la ràdio i el discos. Internet ha creat noves eines i espais on, amb menys recursos que mai, es pot arribar a més gent de la que l’antiga indústria hauria somiat. Des del sofà de casa, al cotxe, al carrer o un estudi casolà millor del que John Lennon va poder tenir mai, són moltíssimes les persones que s’animen a gravar-se cantant, tocant o ballant, buscant fer-se un lloc en l’univers de les xarxes.
Text: Eduard Balaguer. Fotos: Juan Miguel Morales i Xavier Mercadé
Us proposem una llista d’alguns dels exemples més rellevants de casa nostra, on Youtube és ple música que representa la riquesa, la diversitat i el potencial del mapa musical català.

P.A.W.N. GANG
Un dels grups que representen millor el fenomen del trap català i que més han contribuït a popularitzar aquest gènere a Catalunya és P.A.W.N. Gang. Des del 2011 la popularitat d’aquest grup barceloní no ha parat de créixer gràcies als seus videoclips penjats a Youtube, on acumulen 37.487 subscriptors i el seu videoclip "Cac Blac" ha arribat a quasi un milió i mig de reproduccions.



BAD GYAL
La cantant, productora i compositora de Vilassar de Mar Alba Farelo va iniciar el 2016 el seu projecte Bad Gyal a Youtube amb diferents covers i col·laboracions que de seguida es van convertir en fenomen. Des del trap, el dancehall o el r'n'b els seus videoclips acumulen més de 25 milions de visualitzacions i el seu canal a Youtube té ja mes de 92.000 seguidors.
 


DÀMARIS GELABERT
Tal com explicàvem fa uns dies en aquest article, el fenomen de la música infantil a Youtube té en Dàmaris Gelabert la seva representant de més èxit a Catalunya. Amb 64.595 subscriptors, els seus vídeos acumulen més de 70 milions de reproduccions, i es converteix així en un dels projectes amb més rellevància de l’escena musical catalana a la plataforma audiovisual.
 


MAINASONS
Igual que Dàmaris Gelabert, el grup de música infantil Mainasons és un altre exemple de la rellevància d’aquest gènere a les xarxes. I és que la fusió d’actualitat i tradició que proposa el trio suma més de 23 milions de visualitzacions a Youtube i més de 24.000 subscriptors.



MIKI SANTAMARIA
Conegut a casa nostra per ser el baixista de Doctor Prats, el músic de Terrassa té una llarguíssima i exitosa trajectòria com a baixista, acompanyant i gravant amb músics de referència tant de l’escena nacional com internacional. Amb 102.389 subscriptors i milions de visualitzacions al seu canal de Youtube, la repercussió dels seus vídeos de solos, covers i col·laboracions amb el baix han convertit el músic català en un referent d’aquest instrument a les xarxes en l'àmbit local, nacional i internacional.  



LORY MONEY
El raper senegalès Dara Dia va obrir al 2011 el seu canal de Youtube i des de llavors els seus vídeos han tingut quasi 50 milions de visualitzacions. Amb la seva particular visió de l’actualitat que l’ha portat a fer vídeos sobre el procés o el Pequeño Nicolás, Lory Money acumula desenes de milers de seguidors que l’han portat també a fer gires amb èxit arreu de l’estat.
 


ANIMAL
Amb quasi quatre milions de visualitzacions al seu canal de Youtube, els orígens del grup Animal es poden seguir a Youtube. El seu líder i cantant Gerard Aledo, rere el nom de Sr. Smizz, tenia un canal de Youtube l’èxit del qual es va traslladar a Animal, on el seu videoclip de "Només amb tu" acumula quasi dos milions de visualitzacions.



KOERS
En l’èxit del grup lleidatà de reggae liderat pel nigerià Kelly Isaiah hi van tenir molt a veure les seves live sessions del seu canal a Youtube. Koers, que va treure el seu primer disc l’any passat i que va ser el grup teloner de la presentació de l’últim disc d’Els Catarres, acumula centenars de milers de visites al seu canal i representa la rellevància dels nous formats que permeten les xarxes.



ALICIA REY
Abans de l’èxit de Sense Sal, la cantant terrassenca Alicia Rey ja tenia la seva repercussió a Youtube amb el seu canal. Amb covers originals i casolanes, Rey acumula milers de seguidors. Amb col·laboracions de proximitat i una estètica característica el seu canal ha arribat a sumar quasi 500.000 visualitzacions.



SUU
La jove cantat barcelonina és un altre bon exemple de com les xarxes i Youtube s’han convertit en un espai perquè nous talents es puguin donar a conèixer. A través d’Instagram i Youtube, Suu s’ha convertit en un fenomen que acumula milers de seguidors i visites que l’han portat a iniciar una carrera discogràfica que es presentarà el proper 13 d’abril a la sala Apolo en el marc del festival Curtcircuit.