Xanguito, Valtonyc, Suasi i Anegats són alguns dels triomfadors de la primera edició dels Premis Enderrock de la Música Balear

Crònica d'una nit emotiva a Palma

La primera edició dels Premis Enderrock de la Música Balear va culminar amb una gala celebrada la nit del passat dimecres 28 a un Teatre Xesc Forteza de Palma ple a vessar. El grup de Bunyola Xanguito, amb dos guardons (millor gira i millor cançó), a més de Suasi (millor disc de pop-rock), Valtonyc (millor disc de músiques urbanes) i Anegats (millor artista), van ser els principals reconeixements de la votació popular.
Text: Enderrock. Fotos: Xavier Mercadé
Per la seva banda, els guardons per votació popular (amb prop de 6.000 vots d'usuaris únics a través de la xarxa en dues voltes) es van concretar en el premi a l'artista revelació per a Clara Fiol, el millor disc de cançó per a Vers Endins, el millor disc de folk per a Xaloc Música, el millor disc en llengua no catalana per a Dinamo, el millor disc de jazz per a Glissando Big Band i el millor disc de clàssica per a Voicello.

El cantautor Joan Ramon Bonet, pioner de la Nova Cançó i onzè membre d'Els Setze Jutges, va rebre el Premi Enderrock d'Honor i el guitarrista i productor Joan Bibiloni va ser reconegut amb el Premi a la Trajectòria per 50 anys de carrera. Pel que fa a premis de la crítica, que ja s'havien anunciat amb anterioritat, van recollir els seus reconeixements Da Souza (millor disc de l'any), Salvatge Cor (millor disc revelació) i Mezquida & Chicuelo (premi especial del jurat).

Palmarès dels Premis de la Música Balear 2018 – Premis Enderrock
 
Premis Enderrock 2018 de la Música Balear per votació popular
Millor artista: Anegats
Millor artista revelació: Clara Fiol
Millor directe: Xanguito
Millor cançó: "Te vendré a cercar", de Xanguito
Millor disc de pop-rock: Equilibrista emocional, de Suasi
Millor disc de músiques urbanes / hip-hop: El reincident, de Valtonyc
Millor disc de cançó d'autor: A les cales dels ulls, de Vers Endins
Millor disc de folk: 25 anys… en un sospir, de Xaloc Música
Millor disc de jazz: Progression: Un tribut a Salvador Font 'Mantequilla', de Glissando Big Band & Toni Vaquer
Millor disc de clàssica: Voicello, de Voicello
Millor disc en llengua no catalana: Ahora bajo y arreglo todo, de Dinamo 

Premis Enderrock 2018 de la Música Balear per la crítica
Premi Enderrock d'Honor: Joan Ramon Bonet
Premi a la Trajectòria: Joan Bibiloni
Premi Especial del Jurat: Marco Mezquida - Joan Gómez Chicuelo
Millor disc de l'any: Futbol d'avantguarda, de Da Souza
Millor disc revelació: Hi ha gent que entra dins la teva ànima i ja no en sortirà mai més, de Salvatge Cor 

Cronologia dels fets
La nit va començar amb el músic Joan Bibiloni interpretant "Mà al cor" –una de les cançons incloses al seu disc preferit, Mà en es cor (Blau, 2003)– acompanyat de l'acordionista Pepe Robles. Seguidament, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president de l'Obra Cultural Balear –Josep de Luis– van fer els seus discursos de benvinguda. Gendrau va subratllar que "els Premis Enderrock de la Música Balear volen contribuir a la difusió i el reconeixement dels artistes illencs, a més de ser un toc d’atenció a les institucions i al sector per reivindicar la importància de la música com a patrimoni cultural i signe d’identitat, de voluntat i de llibertat d’un poble". Per la seva banda, De Luis va destacar que des de l'Obra Cultural Balear "es volen compartir lluites transversals, i que contra la repressió no hi ha arma més poderosa que la cultura".
 
A continuació, el batlle de Palma, Antoni Noguera, i la cantant Maria del Mar Bonet van lliurar a Joan Ramon Bonet el Premi Enderrock d'Honor a l'històric integrant d'Els Setze Jutges. La cantant va dedicar-li la cançó "Sempre hi ha vent", una adaptació d'uns versos de Feliu Gasull, que va interpretar acompanyada del contrabaixista Toni Cuenca. En paraules de Maria del Mar: "En Joan Ramon ha estat el meu primer amic, el meu mestre. Em va ensenyar a riure i a caminar".
 
Després d'aquest moment especial i emotiu ha arribat el torn dels premis de la crítica. El quintet mallorquí Da Souza ha rebut el guardó que els acredita com autors del millor disc de l'any, Futbol d'avantguarda (Famèlic, 2018), i van agraïr el premi a les seves famílies i al seu estimat mentor Agustí Simó. Marco Mezquida i Juan Gómez 'Chicuelo' van agraïr a través d'un divertit vídeo el Premi Especial del Jurat tot anunciant un nou treball discogràfic per al març del 2019 anomenat No hay dos sin tres, i Salvatge Cor van recollir el premi al millor disc revelació per Hi ha gent que entra dins la teva ànima i ja no en sortirà mai més (DiscMedi, 2018) i van interpretar a capel·la aquesta èpica tornada. Tot seguit, Da Souza van tocar en format acústic i minimalista el primer senzill de l'àlbum premiat, "Migracions de salmons".
 
Lluís Gendrau va ser l'encarregat de lliurar el Premi a la Trajectòria al músic, productor, arranjador i compositor manacorí Joan Bibiloni, coincidint amb els seus 50 anys de carrera, que va iniciar amb la seva primera entrada a un estudi de gravació. En el seu discurs, Bibiloni va elogiar la iniciativa d'Enderrock de reconeixe'l com un dels pilars de la música balear.
 
Tot seguit va arribar el torn dels premis per votació popular, la categoria en què s'han revelat els guanyadors d'onze categories diferents. El duet Voicello (integrat per la cantant Carme Garí i el violoncel·lista Gabriel Fiol) va guanyar el premi al millor disc de clàssica pel seu àlbum homònim editat per Ona Edicions. En recollir el premi va sobrevolar pel discurs la frase "volem viure de la música i viure per la música!". La formació Glissando Big Band & Toni Vaquer es va endur el guardó al millor disc de jazz per Progression: Un tribut a Salvador Font 'Mantequilla' (Temps Record, 2018), i el grup de Llucmajor Xaloc Música va aconseguir el premi al millor treball de folk pel disc autoeditat 25 anys... en un sospir. Després de guardonar la formació liderada per Pilar Reiona i Marta Elka, la menorquina Anna Ferrer va interpretar "Ploraràs", un avançament del seu proper disc.
 
La cançó va servir per introduir un vídeo-obituari que va recordar el recent traspàs de la cantant Queta Pizà (1955-2018) del duet infantil Queta & Teo, el flabiolaire i lutier Damià Bosch 'Ciriaco' (1939-2018) i l'activista cultural i músic Antoni Artigues (1950-2018), membre de Mag Poesia. També es van felicitar les commemoracions més destacades relacionades amb la música balear.

Els músics Marga Rotger i Jorra Santiago (de Jorra i Gomorra) van ser els responsables d'entregar el premi per votació popular al millor disc de cançó d'autor, que es van endur Vers Endins per A les cales dels ulls (autoeditat, 2018). El raper exiliat Valtonyc va rebre el premi en la categoria de millor disc de músiques urbanes, i el va agraïr mitjançant un vídeo on denuncia la manca de llibertats a l'Estat espanyol i que acaba dedicant el premi a les persones represaliades per l'Estat. La seva germana Magdalena va recollir el guardó en el seu nom, acompanyada d'altres membres de la seva família (com la seva mare Antònia i la seva germana Sali) i de membres del grup de suport al raper. L'excantant de Fora des Sembrat, Suasi, es va emportar el guardó al millor disc de pop-rock per Equilibri emocional (RGB Suports, 2018), i Xanguito el premi al millor directe.
 
El duet de poesia electrònica Jansky, format per Laia Malo i Jaume Reus, va interpretar "Commedia", una cançó del seu darrer disc, This Is Electroverse (Hidden Track Records, 2018). Amb ells es va entrar a la recta final de la nit, que va premiar com a millor disc en llengua no catalana el treball Ahora bajo y arreglo todo (Runaway Records, 2017) de Dinamo. El guardó a la millor cançó de l'any va ser per "Te vendre a cercar" de Xanguito –el seu segon premi de la nit–. El premi a l'artista revelació va ser per a la palmesana Clara Fiol, i al millor artista, pel retorn d'Anegats. Va ser aquest grup el que va posar punt i final a la primera edició dels Premis Enderrock de la Música Balear, amb la interpretació en directe del tema inèdit "El final dels anys", un avançament del seu proper disc.