La cançó és iniciativa de la Plataforma en Defensa de l'Ebre i vol commemorar els seus divuit anys d'existència

«La força de l'Ebre» uneix músics dels Països Catalans en un videoclip

Ja fa divuit anys que la lluita antitransvasament del sud de Catalunya es va unir en la Plataforma en Defensa de l'Ebre, i es va crear així un moviment transversal que a dia d'avui continua ben viu. La música també ha ajudat històricament reivindicacions d'aquest tipus, i el cas de l'Ebre no n'és una excepció. Justament el passat dimecres 20 de març es va estrenar el videoclip de la cançó "La força de l'Ebre", on col·laboren diversos músics d'arreu els Països Catalans, liderats per l'empenta dels ebrencs Pepet i Marieta, impulsors de la iniciativa musical.
Text: Helena Martín. Fotos: Bernat Almirall, Xavier Mercadé, Juan Miguel Morales, Michal Novak, Pau Romero
'Som fills de la Terra de l'Ebre, portem molts anys de puny alçat, pa defensar que l'aigua del riu arribe a la mar pel seu curs natural', diu el tema de manera clara i contundent. Han volgut sumar-se a l'enregistrament i suport d'aquest audiovisual grups tan reconeguts com La Pegatina, Gemma Humet, Ebri Knight, El Diluvi, Joan Rovira, Los Sirgadors i La CarrauSegons afirma el vocalista de Pepet i Marieta, Josep Bordes, aquesta cançó és una iniciativa que la Plataforma en Defensa de l'Ebre va proposar a la seva banda per celebrar el divuitè aniversari i commemorar la seva tasca. Això no vol dir que les reivindicacions descansin, l'entitat vol subratllar la importància del fet que la joventut s'adhereixi al moviment antitransvasament perquè en prengui part activa i pugui fer créixer el nombre de participants. 

La lluita contra el transvasament del riu Ebre, explica Bordes, no només ha servit per "salvar l'Ebre dels atacs dels plans hidrològics", sinó que també ha creat "una identitat al voltant de tota la població de les Terres de l'Ebre". Afegeix que cal defensar el riu Ebre per aturar la intenció "d'emprar aigua com si fos una mercaderia" i que cal també parar atenció a la falta de sediments a la qual s'enfronta el Delta, que està en regressió. 

"L'aigua és un tema que preocupa tota la ciutadania, la preservació del riu i de la natura ha de ser un imperatiu si tenim ganes que el món vagi bé", comenta Bordes. Per fer agafar consciència sobre aquesta problemàtica amb l'aigua i sobre la lluita antitransvasament, la Plataforma en Defensa de l'Ebre organitzarà el proper 30 de març a Amposta les jornades '18 anys. Lo riu és vida', que portaran la presentació en directe de la cançó, així com altres actuacions musicals al llarg de tota la diada.