El 12 d'abril presenten al Festival Strenes de Girona el seu nou disc, 'Flamarada'

La Dharma del segle XXI

Han estat uns temps convulsos per als germans santsencs, marcats per la mort sobtada del bateria i fundador del grup, Josep Fortuny, el setembre del 2013. Aquest guartet només ha servit per confirmar que la música és l'eix de les seves vides, i que la Dharma mereixia una nova empenta. El resultat és un disc ple de cançons noves, que han titulat Flamarada (RGB Suports, 2019).
Text: Elisenda Soriguera. Fotos: Adrià Nebot i Paula Cadavid
Nit col·lectiva (Picap, 2012) és el darrer àlbum editat per la Dharma; l'enregistrament d'un concert únic al Palau de la Música Catalana a final del 2011, amb el qual volien fer una aturada temporal, que es va veure accentuada per la mort de Josep Fortuny. Així doncs, feia molts anys que la banda no es tancava a l'estudi per enregistrar noves cançons. A la Casamurada, amb la incorporació d'Iban Rodríguez (Rosa-Luxemburg) a les baquetes, han treballat sota la batuta de Bernie Sánchez (Joana Serrat, Murdoc, Mine!, Enric Montefusco) a la producció per buscar el so de la Dharma del segle XXI. La banda recomença, tal com diu la seva nova cançó, "De cap i de nou"."Sense renunciar al so Dharma hem fet un pas més, un salt endavant sense perdre els orígens. És el nostre disc número 25, i és un dels més reeixits que hem fet, musicalment i sonorament", assegura el grup. El disc és un reflex de les tres Dharmes que sempre els han caracteritzat: la reivindicativa, la festiva i la mísitca. Així, hi conviuen les cançons "Al mar ressonen crits", sobre la crisi de la Mediterrània, el "Ball de l'àliga" i "El patumaire" de les festes de la Patum, o altres de contundents com "La llarga marxa dels pobles". Cançons que sonaran en directe al festival Strenes, que fent honor al seu nom i a la seva filosofia acollirà el tret de sortida de la gira, el proper 12 d'abril al Teatre Municipal de Girona. 

Jordi Cuixart: "Soc a Lledoners per culpa vostra"
Al gener la Dharma va visitar Lledoners (uns mesos després d'haver anat a Mas d'Enric i actuar davant de preses com Carme Forcadell); allà es van retrobar amb el seu estimat Jordi Cuixart. Van parlar, i van abraçar-lo, i ell els va dir sorneguer: "Soc a Lledoners per culpa vostra". El president d'Òmnium els va confessar que la seva flama militant es va encendre quan va sentir "La gent vol viure en pau" per primera vegada. Així que irònicament va culpar la Dharma de la seva situació actual. La visita també va servir perquè Cuixart pogués sentir enregistraments provisionals del que s'ha convertit en la cançó "Resistir és vèncer", basada en la seva lletra, i recitada per la periodista Txell Bonet, parella de Cuixart; un tema que es va estrenar en directe a l'obertura dels Premis Enderrock 2019. "Si m'haguessin dit als vint anys que faria una lletra per a un disc de la Dharma, no m'ho hauria cregut. Tot i que tampoc m'hauria pensat mai ser a la presó...", afirmava Cuixart.