La banda empordanesa acaba de tornar d'una gira de nou concerts a l'altra banda de l'Atlàntic

L'aventura mexicana de Cala Vento

Picar pedra no és una activitat que només es pugui desenvolupar dins les fronteres d'un sol estat. Els grups de música solen començar fent concerts dins els seu radi d'acció familiar i mica en mica van ampliant els punts geogràfics on anar a tocar. Els Cala Vento no fa tants any tenien als locals costaners de la Costa Brava com a lloc clau on aprendre com es fa això de tocar en directe, ara, el duet empordanès acaba de tornar de Mèxic, després de 9 concerts pel país. És la segona vegada que l'Aleix i en Joan viatgen al país de l'Amèrica Central per tocar les seves cançons, ara el pretext ha estat el nou disc, Balanceo (Montgrí, 2019) i s'hi han trobat experiències difícils d'oblidar.
Text: Marcel Pujols. Fotos: Anna Izquierdo
El maig del 2018 van fer la primera incursió en terres mexicanes dins la gira subvencionada pel Ministeri de Cultura Sounds from Spain. Aquella primera presa de contacte va ser bàsicament això, una presa de contacte a través de dues dates a Ciutat de Mèxic i Guadalajara que s'incloïen en fires musicals.Aquells aparadors de propostes van servir a la jove banda per fer els contactes necessaris per tornar al país aquest maig del 2019. Les nou dates que ara han aconseguit moure han estat a través d'un mànager mexicà que també porta altres bandes de la península com Belako. L'epicentre de la gira era el festival Marvin de DF i també tornarien a Guadalajara, però aquesta vegada picarien pedra de veritat perquè tocarien en ciutats més petites. Deixem que Joan Delgado, bateria de la formació de power pop, ens expliqui amb alguns titulars l'estada a l'altra banda de l'Atlàntic.

La dada
"A Ciutat de Mèxic hi viuen 26 milions de persones, és el segon lloc on més gent escolta Cala Vento amb molta diferència."

El valor
"Que ens escoltin o ens escriguin ja no és notícia, però que a cada lloc on hem anat aquests dies ens haguem trobat gent que se sabés les cançons, per nosaltres continua sent molt increïble."

Vendes
"El primer cop que vam venir vam vendre només dos cd's. Aquest cop, en canvi, ha anat super bé, hem venut tot el que portàvem."

Edició mexicana
"El segell Buenos Dias Records ens ha editat en cassette aquest últim disc. Ells ens van escriure perquè coneixien el segell i els grups de La Castanya, ha sigut una altra bona excusa per tornar a Mèxic."

El públic
"Quan tocàvem tothom estava superatent, sembla que si ets d'Espanya et tenen bastant respecte perquè quan tocaven el grup mexicà amb qui vam girar, Kill Aniston, tothom parlava i l'ambient potser no era tant respectuós, però era més familiar, tenien més confiança amb la banda".

L'anècdota
Vam anar a tocar a Chalco, una ciutat metropolitana als afores de Ciutat de Mèxic, era en un centre autogestionat amb cafeteria, un pati i un jardí amb escenari. Estàvem fent les proves i de cop va aparèixer una cabra, per allà. Sé que no sembla molt espectacular, però la cabra ve a simbolitzar que aquell barri era el més perillós de l'Estat de Mèxic, ja ho mig sabíem quan hi vam anar però fins que no hi ets no veus la crua realitat. Aquesta és una cosa que si no haguéssim girat amb un grup d'allà, no haguéssim viscut."