Fem un repàs de les cançons de protesta que va generar la mobilització ciutadana del primer d'octubre

El llegat de l'1-O en 50 cançons

El cançoner català té un tros reservat a la memòria de l'1 d'Octubre, i els artistes catalans l'han anat omplint al llarg d'aquests dos anys amb versos, melodies i la creença que la música pot ser una porta cap a la lluita i el record d'aquella resistència pacífica.
Text: Helena Martín. Fotos: Xavier Mercadé.


Fins i tot abans que se celebrés el referèndum d'autodeterminació, alguns grups catalans ja convertien en cançó les demandes polítiques del poble català al voltant del Procés, com ho van fer Èric Vinaixa amb "Dies de llum" o Exili a Elba amb "Jo dic sí". Així, la cançó conjunta "Agafant l'horitzó", capitanejada per Txarango amb la col·laboració de Cesk Freixas, Gemma Humet, Les Kol·lontai, Aspencat i Ascensa Furore, va convertir-se en l'himne de la votació que un mes després seria reprimida pels cossos policials. 

Després de la mobilització a seus i col·legis electorals de tot Catalunya, les mostres artístiques al voltant de l'1-O no han fet més que proliferar i explicar les vivències d'aquell dia. Obeses (amb "Ens en sortirem"), Judit Neddermann (amb "No volem més cops"), Miquel Abras (amb "El primer dia d'octubre"), Xavier Baró ("Primavera a la tardor") o Pepet i Marieta (Amb "Sí") han estat alguns dels temes més sonats, tot i que no els únics. Miquel Gil, per exemple, des del País Valencià i veient per la televisió com estava patint Catalunya, va musicar "Terra", un poema d'Imma Máñez. Més recentment, també s'han afegit a la commemoració Els Pets (amb "Prendre mal o "L'exèrcit que vindrà"), la Companyia Elèctrica Dharma (amb "Resistir és vèncer"), Jordi Torné (amb "Parlar per parlar"), Bandulimejant amb el disc Cedeerra (Kasba Music, 2019) o Pirat's Sound Sistema (amb "Octubre"). 

Se n'han fet cançons, sí, però també videoclips amb les imatges de les càrregues policials i les llargues hores de votacions i defensa de les seus electorals. Aquests en són alguns exemples: 

"Juez y parte" de Brighton 64


"Els carrers seran sempre nostres" de Roigé


"No pots tancar-nos a tots" de Joan Dausà


"Als teus ulls" de Mario Muñoz


"1 d'octubre" d'EixaDaga


"Junts som llum" d'EixaDaga


"Seguirem" de ResKat


"Els carrers seran sempre nostres" de Mascarats


"Barcelona / Sant Andreu" de Fermín Muguruza i The Suicide of Western Culture


"Ja hem votat" d'Oscar Martínez


"La traïció dels líders" de Xento


"Octubre" de Kontaminació


"Records de l'1-O" de Lo Pau de Ponts