Estrenem la cançó "La polseguera", que dóna nom
al disc que publicaran l'1 de juliol

La Gossa Sorda: "Hem abaixat el volum de la distorsió"

Després d'un any i mig fora dels escenaris i amb 'L'últim heretge' (Maldito Records, 2010) com a darrera referència discogràfica, els valencians La Gossa Sorda irrompen amb 'La polseguera' (Maldito Records, 2014). El disc sortirà a la venda l'1 de juliol, i si reserveu el pack d'un CD i una samarreta abans de la data de llançament us endureu una motxilla de regal. La banda de Pego ja ha llançat el videoclip d'una de les cançons, "La nostra sort", i supera les 35.000 visites a Youtube. L'expectació és molt alta, i per no fer tan llarga l'espera a EDR estrenem en exclusiva un nou tema: "La polseguera" i hem parlat amb el cantant Josep Nadal per saber les coordenades del seu cinquè treball.
Text: Sandra Tello Fotos: Xepo W. Sanches


EDR: El clip “La nostra sort” recull la línia combativa que reivindiqueu a La polseguera?
JOSEP NADAL: Sí, hem estat un grup que tota la vida ha fet cançons de denúncia social i ara pensem que és més necessari que mai. La polseguera d'alguna manera és una metàfora del núvol d'indignació i ràbia que s'alça cada dia en el nostre horitzó quotidià. No sabem on ens durà tot això, però és evident que la situació és insostenible i que per força els temps estan canviant.
 
EDR: Reggae, ska, mestissatge... Quines noves sonoritats ha cercat La Gossa Sorda?
J.N: Des del primers discos hem tingut presents una sèrie d'estils diferents amb els quals ens hem familiaritzat, i ara gaudim barrejant-los i estirant-los al màxim. Anem del balkan als sons llatins, rapegem i mesclem la dolçaina de sempre amb l'acordió, que agafa molt de protagonisme en aquest disc. Hi ha cançons on hi ha tres o quatre estils diferents, però sempre perquè la cançó ens ho demanava.

EDR: Teniu col·laboracions ben diverses (Carles Dénia, un cor infantil, Paula Bam Bam...). Com valoreu la seva aportació? 
J.N: Hem intentat donar color al disc amb aportacions diverses. Per a nosaltres, per exemple, era tot un repte poder collar la nostra música amb la veu d'un cantant impressionant com és Carles Dénia. També necessitàvem una veu femenina com la de Paula Bam Bam (Ki Sap) per ajudar-nos en el tema que tanca el disc. I això de portar un cor infantil a l'estudi ha estat tota una experiència. Al cap i a la fi hem buscat els col·laboradors que demanava cada història. També hi col·laboren Jano (DJ de La Raíz), Pau Barberà (Tashkenti) a l'acordió i Fran Rodríguez al saxo. 

EDR: Quina ha estat l'evolució més clara de La Gossa Sorda?
J.N: La gran diferència respecte al darrer disc és que, malgrat la diversitat d'estils, La polseguera sona més compacte, hi ha una unitat sonora de principi a final. De fet, hem descartat a última hora un parell de cançons que potser ens haurien trencat l'equilibri que buscàvem. Si l'anterior L'últim heretge era un treball més cru, ara hem cuidat molt més els arranjaments: veus, vents, percussions... El nou disc sona més ple en tots els sentits. A més, també hem abaixat el volum de la distorsió i hem deixat de banda el nostre costat punk-rock, tot i que evidentment sempre en queda alguna cosa.
 
EDR: Aixecareu polseguera aquest estiu?
J.N: Això esperem! Tenim una trentena de concerts ja tancats arreu dels Països Catalans i les perspectives són bones. Ja fa un any i mig que no sortim de gira i com us podeu imaginar ja en tenim moltes ganes.