Les novetats literàries d'aquestes festes són a les llibreries esperant persones lectores

Llibres musicals, idees per Reis

La paraula és a les cançons i és en molts llibres. La paraula l'usen els cantautors per fer cançons, de la mateixa manera que les vides dels artistes són matèria prima per a històries que acabaran publicades en el paper de centenars de pàgines. Un grapat de llibres musicals poden ser a la vostra llista de regals aquest 2020, us proposem aquesta desena de publicacions.
Text: Helena Morén Alegret. Fotos: Helena Martín

Inevitable
Autors: Oques Grasses. Il·lustrada per Gemma Capdevila.
Editorial: Nanit

Els contes de Nanit ja tenen algunes altres referències (d'artistes com Els Pets o Txarango) i ara ha tocat el torn als recentment guardonats amb el Premi Enderrock de la Crítica al Millor artista de l'any. Es tracta del conte basat en la cançó homònima "Inevitable" d'Oques Grasses, protagonitzada ara per l'Elna, una nena amb una imaginació desbordant que emprendrà un viatge màgic i ple de somnis per compartir. Un viatge que és tan senzill com inevitable que faci, amb aquella bellesa que tenen les altures, però sense oblidar pensar en les caigudes.

La mare i el mar
Autora: Heeyoung Ko. Il·lustracions: Eva Armisén. Adaptació: Santi Balmes.
Editorial: Principal de los Libros

'Haenyeo' és una paraula coreana que significa literalment, 'dones del mar'. El 2016, la UNESCO les va declarar patrimoni cultural immaterial de la humanitat". Així comença un llibre que és un conte que ens parla d'elles, traduït pel cantant de Love of Lesbian a qui la seva història devia captivar tant com a la gran il·lustradora Eva Armisén —qui té una bona relació professional amb el país de l'autora i directora de cinema a Corea del Sud Heeyoung Ko— i que ha il·lustrat amb el seu estil característic de nines d'ulls petits i somriures vermells. Un bon amulet perquè les criatures perdin la por a la mar i, qui sap, potser d'altres. Un conte que també destaca el mar com a font de vida. En tenir de cura de la mar, es té cura de l'oxigen, es defuig la cobdícia humana i s'aprèn de nou a respirar. Tot el planeta.


Flamenca
Autor: Anònim occità (traducció d'Antoni Rossell)
Editorial: Anem Editors. Literaturas

Tot i que Anton Maria Espadaler en va fer una versió en català prèvia del mateix original, aquella era prosificada, mentre que la traducció que ara s'edita és en vers i en castellà, cosa que facilitarà de ben segur arribar a més públic i respondre a l'interès que ha adquirit la novel·la medieval arran que la cantant Rosalia basés el seu disc El mal querer (Sony Music, 2018) en aquest text occità del segle XIII sobre la gelosia. Es tracta d'una adaptació del text medieval partint del Flamenca genuí, un manuscrit custodiat a la Biblioteca Municipal de Carcassona. Referències literàries i històriques fan d'aquest volum un interessant regal per a qui vulgui aprofundir en el pòsit intel·lectual que va inspirar El mal querer. 


La passió segons Pepe Sales
Autor: Pepe Sales. Edició a cura de Martí Sales i Lulú Martorell.
Editorial: LaBreuEdicions (col·lecció Alabatre)

Deu anys després de Sense re, sense remei de Pepe Sales (1954-1994) La Breu publica, amb motiu dels 25 anys de la seva mort, una edició ampliada del volum amb una extensa mostra de la seva pintura, un evocador pròleg de Lulú Martorell i l'edició de les seves "Cançons d'amor i droga" (aquelles que fa anys Albert Pla va portar a l'escena teatral amb Judit Farrés i que també han cantat altres artistes com Víctor Bocanegra), els diaris, correspondència i apunts de Sales. Aquest llibre és un homenatge i alhora un recordatori del que va ser viure i ser una de les figures representatives d'una generació maleïda que va acabar amb molts i va deixar-ne tocats molts altres. La mateixa editorial també ha editat Auguris d'innocència, de Patti Smith, en traducció de Laia Malo (Jansky).


Playing Changes
Autor: Nate Chinen
Editorial: Alpha Decay

Crític i periodista musical, Nate Chinen escriu sobre el que ha tractat al llarg d'una vintena d'anys, de jazz. Crític a The New York Times, opinador a Jazz Times, Chinen va explicant amb excel·lència literària els llocs i el qui és qui de l'escena jazzística a Occident. En una dotzena de capítols dona per parlar de llocs (com el Village Vanguard), de patums del jazz com Herbie Hancock, Wynton Marsalis, Joshua Redman o Ambrose Akinmusire, i també d'entrades fulgurants de talent extraordinari com la que va oferir Esperanza Spalding, que va editar el primer disc a Barcelona amb el segell Ayva Música l'any 2006. Que iniciï el llibre parlant de Cécile McLorin Salvant en una actuació el setembre de 2017 no deixa de ser tota una declaració d'intencions per apuntar l'actualitat d'un gènere que molts ignorants han deixat en el calaix dels clàssics i la pols. Llarga vida als artistes de la improvisació.


The Beautigul Ones
Autora: Prince. Edició a cura de Dan Pieppenbring. Traducció: Javier Blánquez.
Editorial: Reservoir Books

Les biografies de músics es multipliquen per aquestes dates. N'hi ha de morts de fa més anys, com la de Freddie Mercury (Freddie Mercury. La biografía definitiva, de Lesley-Ann Jones a Alianza Editorial) o la de Janis Joplin que sortirà el proper març per a públic familiar, de Soledad Romero Mariño y Germán Paino a Reservoir Kids, i n'hi ha de més recents com la que a finals de 2019 va aparèixer de Prince. S'hi narra l'aventura vital de convertir Rogers Nelson, nascut a Minnesota, en Prince, una de les més grans estrelles del pop de qualsevol època. El llibre ofereix textos i fotografies de la seva trajectòria, en un text amb rigor literari, editat per qui és l'editor de The Paris Review, Dan Pieppenbring.


Sota el firmament. A Joan Salvat-Papasseit
Autors: Joan Salvat-Papasseit. Fotos: Àlex Carmona. Il·lustracions: Tània Lupe.
Editorial: Viena Edicions

Àlex Carmona ja havia endegat una experiència similar quan havia publicat, l'any 2011, el llibredisc Tribut de sorra i fulles al voltant de la figura de Miquel Martí i Pol. Ara l'autor a qui es rendeix homenatge és Joan Salvat-Papasseit, però la valentia d'aquest recull és que ho han fet molts artistes joves amb musicacions que res o poc tenen a veure amb les que en el seu dia van fer un Joan Manuel Serrat o Teresa Rebull. Els músics que s'hi han engrescat són Alguer Miquel Sergi Carbonell (de Txarango), Cesk Freixas, Gossos, Mireia Vives & Borja Penalba, Miquel Coll, Aspencat, Toni Xuclà, Gemma Humet, Luisillo Kalandraka, Èric Vinaixa, Salva Racero, Cris Juanico, Blaumut, Pol Fuentes, Sabor de Gràcia, Joan Garriga Carles Belda.


Bifocal. Ras i Pols
Autor: Verdcel
Editorial: Edicions96

Un nou treball del músic i geògraf Alfons Olmo (Verdcel) que tot i que mai no s'ha plantejat barreres en la seva creació, aquí tanca el cicle de quatre elements, marcant valors i ideals. El primer va ser el dedicat a l'aigua, Els dies del Saurí l'any 2012; al foc, seria en el disc Argilaga, de 2014; la terra va desplegar-la a De plantes, talaies i cims, l'any 2017. I, finalment, l'aire arriba amb aquest 'Bifocal: Ras i Pols', editat l'any 2019. Es tracta d'una interessant novel·la gràfica i un doble disc. A la novel·la actualitza conceptes com el de cos i ànima o ment, fins a posar en valor més la 'xarxa' i el col·lectiu. En els discos recents col·laboren Dídac Rocher i El Mastuerzo.