Un càncer se l'ha endut als 59 anys

Mor Xavi Turull, músic d'Ojos de Brujo

Ha mort Xavi Turull, músic percussionista involucrat en mil històries i peça essencial d’Ojos de Brujo des de la creació. Turull havia nascut a Barcelona, però fins als 8 anys es va criar a Anglaterra.
Text: Redacció. Foto: Arxiu Enderrock
Va ser alumne del gran Pedrito Díaz, un percussionista cubà indispensable a la Barcelona dels setanta. Tot i que Turull es va dedicar essencialment a la percussió, tenia grans coneixements musicals, ja que havia estudiat piano, solfeig, violoncel, harmonia i arranjaments. La teoria apresa acadèmicament la va complementar amb un llarg viatge a l’Índia. També va formar part d’una banda anomenada Dalu, amb la qual va girar per la Xina.

De tornada a l’Estat espanyol va experimentar amb diferents músics fins a donar forma a Amalgama. Van deixar un sol disc al mercat, Encuentros (Nuba Records, 1990), que el temps ha convertit en clàssic. Posteriorment va tocar amb diversos músics de flamenc i se’n va anar a Cuba a perfeccionar la seva manera de tocar. De tornada ja entra de ple a l’etapa d’Ojos de Brujo, la banda que el va donar a conèixer i amb la qual va tenir més èxit. Junts van publicar sis discos i l’aventura va durar de 1996 a 2013.

Convertit ja en un referent de la percussió, va participar en multitud de projectes, en especial Kejaleo, al costat de Diego Cortés, Cris Fontecilla, Jordi Franco, Roger Blàvia i Rosalia. Va participar en nombrosos projectes, com anar de gira amb Estopa. La xarxa bull en record de Xavi Turull, a qui un càncer s’ha endut als 59 anys.