El festival anuncia una trentena d'artistes, un espai delicatessen i una xefla

Strenes a Girona per a tots els gustos

Primícies de discos i de gires, l'arribada de la primavera i la ciutat de Girona. Son tres dels grans alicients del festival Strenes, un esdeveniment musical que s’ha fet un nom i una personalitat ben genuïns en l’escena catalana, actuant com aparador prescriptor que marca l’arrencada de la temporada en què les sales donen pas als festivals i als espais oberts. Amb un total de 28 artistes anunciats i un concert sorpresa, Strenes espera en la seva vuitena edició superar els 35.000 espectadors, i ja compta amb un rècord històric de sold outs amb més de 6.000 entrades venudes.
Text: Redacció. Fotos: Xavier Mercadé.
El festival ha tancat el cartell amb novetats nacionals i internacionals que van des de la violoncel·lista Lori Goldston de l'Unplugged (DGC, 1994) de Nirvana, un disc que enguany celebra 25 anys, o el fundador de Sonic Youth, Lee Ronaldo –juntament amb Raül Refree–, fins a la la inaguració del nou escenari 'Strenes Delicatessen' amb bandes de pop independent català com Mi Capitán o Mazoni. Tan sols quedarà pendent el popular concert al Terrat de l'Oficina de Turisme de Girona, per ara sense anunciar, previst pel dissabte 28 de març amb una figura que segur que desvetllarà passions entre el públic.

Els clàssics
Els concerts de cita obligada són els dels grups clàssics. Aquest any el festival inclou bandes que ja formen part de la cultura i l'imaginari col·lectiu, com Sopa de Cabra (4 d'abril), que presenta nou disc i ja compta amb totes les entrades exhaurides, o Fangoria (30 d'abril), la formació liderada per l'artista disruptiva i mexicana Alaska, que enguany celebra 30 anys sobre els escenaris presentant el disc Extrapolaciones y dos respuestas (Warner Music, 2019). També és un clàssic el mallorquí Tomeu Penya (25 d'abril) al Teatre Municipal, o la celebració dels 25 anys del 'rock català' de Glaucs (17 d'abri).


El pop festiu
Entre els concerts més esperats i que són festa assegurada hi trobem noms com Miki Núñez & Friends (17 i 25 d'abril), que ja ha exhaurit les entrades dels dos dies de concert, la cantautora barcelonina Suu (3 d'abril) presentant el darrer disc Ventura (Halley Records, 2020), Blaumut (30 d'abril) estrenant nou àlbum o el pop gironí de David Busquets (25 d'abril). Un altre dels noms destacats de la temporada és el concert dels barcelonins La Casa Azul (2 de maig).

Cançó d'autor
El festival gironí és també un aparador d'apostes singulars i de qualitat que ni et pots perdre. Pel que fa la cançó d'autor, el Strenes porta als seus escenaris projectes tan potents com la cantant i compositora Judit Neddermann (1 de maig) i la seva germana Meritxell (24 d'abril), l'aclamada pianista Clara Peya (18 d'abril), Magalí Sare (24 d'abril) presentant el darrer àlbum A boy and a girl (Microscopi, 2020) amb Sebastià Gris, la fusió de pop i flamenc del figuerenc Kiko Veneno (4 d'abril), així com l'exitosa aposta de cançó d'autor del malagueny El Kanka (18 d'abril). També cal destacar l'estrena del nou disc del valencià Pau Alabajos (25 d'abril), Les hores mortes (RGB Suports, 2020), a la Pujada de Sant Domènec, o l'actuació de la mallorquina Maika Makovski (24 d'abril).

L'escena rock
Pel públic més rocker, el festival també programa pel 25 d'abril noms com els de Jaume Pla Mazoni estrenant el disc Desig imbècil (Bankrobber, 2019) dins de l''Strenes Delicatessen', el bandautor empordanès Jordi Serradell (25 d'abril) amb l'àlbum de debut Ésser viu (Au! Records), el mateix dia que els gironins Carmen 113 o l'indie de León Benavente (4 d'abril) I, especialment, val la pena destacar Obeses i el Cor d'Obeses (3 d'abril), que presentarà un espectacle en què la veu és un dels pilars fonamentals. A més, en la nova escena, cal anotar el debut dels garrotxins Relat (3 d'abril) –finalistes del Sona9– amb la fusió de reggae-dub de Contratemps (RGB Suports, 2020).

La Xefla d'Strenes
Enguany el festival innova amb un nou espai, la 'Xefla', que pretén unir festa i celebració amb la comunitat entre grups de música i el públic. Per fer-ho, convoca el 18 d'abril les tres bandes més festives del moment a la sala La Mirona de Salt. La festa l'estrenen Oques Grasses amb la presentació del nou directe de Fans del sol (Halley Records, 2019) i Gertrudis i Koers tocant per primera vegada a les comarques gironines els discos respectius.