Ens endinsem en el panorama del reggaeton fet a Catalunya a través d'una playlist

Reggaeton català per 'perrejar' a gust

Com diria Bad Gyal, si us sentiu malament només heu de 'perrejar'. Si el ballar de Guillem Gisbert a "El bròquil" no us és suficient, podeu optar pel reggaeton de nova generació fet als Països Catalans. Des dels temes pioners de Crimen Pasional i la cantant de Vilassar de Mar feta estrella internacional, l'escena local ha teixit una xarxa que està estenent el gènere i porta novetats constantment
Text: Helena Martín. Fotos: Xavier Mercadé


A més dels hits facturats per Aitana o Rosalia, com "Con altura" amb J Balvin, el sector de les músiques urbanes està virant cada cop més cap a sonoritats del reggaeton. Tant és així, que bandes com 31 Fam o Flashy Ice Cream compten amb temes cent per cent d'aquest estil musical als seus darrers discos, com serien "Te gusto" i "De revista", respectivament.

Pel que fa al rap, també hi ha moltes propostes que el fusionen amb l'electrònica i el reggaeton: alguns casos són Tesa, Jazzwoman o Pupil·les, que han anat incloent aquest gènere a la seva discografia i han creat hits com "La matança de Tesa", "Colps de puny" i "Pa' la discoteca", tots ells amb una perspectiva feminista que contradiu el tòpic d'"el reggaeton és masclista". En aquesta línia de trencar l'estigma que recau sobre aquest estil musical, hi treballen també grups com Tribade, que afegeixen a les seves lletres reflexions amb mirada LGTBI+ o, darrerament, sobre treball sexual.  

De manera esporàdica, a més, formacions procedents de l'àmbit del pop-rock o el mestissatge també han fet incursions al reggaeton: Gerard Quintana és autor de "Marina" i Oques Grasses de la "Cançó de l'aire". Per fer una escoltada al reggaeton que ha nascut a mans d'artistes catalans, pots escoltar aquesta playlist i passar el confinament perrejant a gust.