El jurat de la 20a edició dels Sona9 ha seleccionat els 18 artistes classificats a la primera fase del concurs

El Sona9 ja ha escollit els 18 grups classificats

El concurs Sona9 desvela els 18 grups i artistes classificats per a la primera fase de la seva vintena edició. La xifra de participants d'enguany, tot i les dificultats provocades per la crisi sanitària, ha assolit el récord de 139 propostes, éssent la més elevada dels darrers sis anys, i curiosament, la mateixa quantitat de grups i solistes que es va inscriure a la primera edició. En total s’han presentat 118 candidats de Catalunya, 11 de les Balears, 9 del País Valencià i 1 d'Andorra
Text: Redacció. Fotos: Sona9 2020.
Us presentem els classficats:

12 artistes de Catalunya

Cuarto Segunda (hip-hop · Lleida)



Efímer (pop · Vic)



Franc (pop-rock · Barcelona)



Golíat (post–rock · Granollers)



Irieix (pop d’autor · Granollers)



Joa Lwest (cançó d'autor · Rubí)

Clica aquí per escoltar els temes presentats.

Karla amb K (pop d’autora · Barcelona)



Les Buch (punk–rock · Terrassa)



Lles (cançó d'autor · Collbató)



Paunezz (pop d'autor · Igualada)

Clica aquí per escoltar els temes presentats.

Pol Bordas (música urbana · Girona)



Remei de Ca la Fresca (pop · Arbúcies)




3 artistes de les Illes Balears

Escarràs (fusió · Pla de Mallorca)



Reïna (pop · Manacor)

Clica aquí per escoltar els temes presentats.

Verlaat (pop · Maó)




3 artistes de València
El Tio La Careta (rock-fusió · València)



Laura Esparza i Carlos Esteban (pop–folk · València)



Òrbites (indie-rock · València)




Una participació històrica
Dels 139 artistes participants, 77 són de les comarques de Barcelona, incloent la capital catalana amb un 55%. Les comarques gironines amb un 14% mantenen una bona presència, mentre que les tarragonines aporten un 9%. Les Balears amb el 8%, el País Valencià amb un 7%, les comarques lleidatanes amb un 6% i Andorra amb un simbòlic 1%, tanquen els participants per demarcacions territorials.

Pel que fa als estils presentats al Sona9 2020, el pop-rock i les seves variants, on s'inclouen el rock-mètal, la fusió i els ritmes jamaicans, arriba al 72%. La cançó d'autor dobla la seva presència respecte l'any passat amb un 19%, les músiques urbanes baixen al 5%, mentre que el folk i la música d’arrel representen un 4%.  La presència femenina es manté amb un 36% de participació, tot i que ha baixat lleugerament, mentre que de les 18 propostes de la fase preliminar, gairebé la meitat estan liderades per dones o tenen presència femenina.

Les fases del Sona9
L'estat d'alarma provocat per la pandèmia ha obligat a fer canvis rellevants en les diverses fases del concurs, sobretot pel que fa al calendari de concerts, i no ha permès realitzar les preliminars previstes pel juny i juliol. Les actuacions en directe dels 18 seleccionats s'han traslladat al setembre: els grups classificats per Catalunya tocaran a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm els dies 1, 2, 3 i 10, mentre que les preliminars de València i Palma, seran els dies 17 i 18 de setembre, respectivament. Totes les actuacions es faran respectant les mesures d'higiente i seguretat necessàries i amb un aforament limitat. I a més, es transmetran en directe a través del web del Sona9.

En aquesta ronda de concerts de la primera fase, el jurat elegirà els quatre grups i el públic el cinquè, que passaran directament a la fase final. Les darreres proves del Sona9 2020 seran els concerts acústics a iCat i les gravacions a la Bucbonera Studios, que es realitzaran entre el 5 i el 31 d'octubre. Els 3 artistes que superin aquesta darrera fase passaran a la final del Sona9 2020 prevista pel 18 de novembre a la sala Luz de Gas de Barcelona.

El concurs-plataforma d'artistes emergents Sona9 està organitzat pel Grup Enderrock, Catalunya Ràdio - iCat, TV3 i els departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya, té la col·laboració de les Cases de la Música i la Fundació SGAE, i el patrocini d'Estrella Damm. A més, el Sona9 rep el suport del Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Palma i IB3, i la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Cultura i Àpunt.