Cançons d'homenatge a la capital catalana: de Pi de la Serra a Bonobos

La banda sonora dedicada a Barcelona

La cançó "Living Barcelona" de Txell Sust i Jordi Cubino, amb un videoclip dirigit per l'actor José Corbacho, ha provocat molt de rebombori les darreres setmanes. Es tracta d'un encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, i el resultat és una cançó estiuenca acompanyada d'una peça audiovisual que es mostra la diversitat de les diverses 'Barcelones'. A l'EDR d'aquesta setmana us proposem una extensa banda sonora de cançons on la capital catalana també és la protagonista.
Text: Sandra Tello i Elisenda Soriguera. Fotos:

Hi ha clàssics que han servit per donar a conèixer i internacionalitzar la ciutat de Barcelona. Parlem de grans peces com la composició de Freddie Mercury, composta l'any 1987 i popularitzada arran dels Jocs Olímpics i de la interpretació que en va fer amb Montserrat Caballé. El cantant de Queen i la soprano van aconseguir que la ciutat de Barcelona sonés arreu del món amb aquesta brillant cançó, que sumada a l'estrofa del 'Barcelona tiene poder' del tema "Gitana hechicera" de Peret, van sonar arreu l'any 1992:



Són temes del segle passat que s'han vist rellevats pels de les noves formacions, amb visions molt diferents de la capital catalana. A Coratge (Propaganda pel Fet!, 2011), Obrint Pas canten a una "Barcelona" combativa, tot narrant la història d'un lluitador supervivent a la ciutat comtal. Aquesta és una de les moltes cares d'una ciutat inspiradora, que formacions com Bonobos, de Centelles, retraten en forma de rumba, tal com fa unes quantes dècades ho va fer el gran Gato Pérez a la "Rumba de Barcelona", un títol que dècades després també utilitzaria Manu Chao per a una cançó.


A ritme de rumba també La Troba Kung-Fú va dedicar una cançó a Barcelona al disc A la panxa del bou (Chesapik, 2010), tot perdent-se pels carrers de la ciutat. Són molts els músics d'arreu dels Països Catalans que s'han inspirat o han dedicat una cançó a Barcelona. És el cas de temes com el que obria el disc Xalera (DiscMedi, 2006), de Pepet i Marieta, tot criticant l'especulació i males arts de la ciutat, i explicant que "Barcelona és bona si la bossa sona".
 
Josep Carreras ha fet d'ambaixador musical amb "La meva ciutat", mentre que "Passejant per Barcelona" de Quico Pi de la Serra n'ha estat també una gran representant; el passeig per uns carrers que anys més tard trepitjaria Gerard Quintana, amb una cançó titulada "Barcelona en colors" i que va obrir el disc Deterratenterrat (Música Global, 2009).

 
"Ja ho van dir els nostres avis, i els besavis de Colom, que ciutat com Barcelona no se'n troba cap al món", cantava Rudy Ventura, mentre Guillermina Motta interpretava un "Visca el paralelo" i Núria Feliu posava veu a un LP titulat Viure a Barcelona (Zafiro, 1981) amb temes com "Cançó de Sants" o "Montjuic. L'any 1980 La Trinca componien "Que bonica ets Barcelona", amb la sornegueria habitual del trio ben acompanyada de la música de la Banda Municipal de la ciutat.
 


La cançó d'autor també ha volgut retratar diferents facetes de la ciutat: Joan Isaac parla d'una “Barcelona ciutat grisa”, Lluís Llach li dedica “Un cor Barcelona”, mentre que Joan Manuel Serrat parla de la seva relació amb la ciutat a “Barcelona i jo”. Miquel Pujadó també ho ha fet a "Barcelona XXI". Noves generacions de cantautors com Albert Fibla també han homenatjat la ciutat comtal amb "Un nom de dona", i un dels temes més populars del penedesenc Cesk Freixas és precisament el seu passeig per un dels racons de la ciutat, "La rambla del Poble Sec". 

La "Barcelona" de Giulia y los Tellarini també ha estat una de les més internacionalitzades: la interpretació d'aquesta banda ha estat a milers de pantalles, en esdevenir part de la banda sonora de la pel·lícula Vicky Cristina Barcelona (2008); una visió universal que la ciutat també ha tingut amb temes com "Barcelona" de Rufus Wainwright, o la cita de Morrissey dins la cançó "The Bullfighter Dies". Des de l'Ajuntament proposem el relleu d'aquest estiu...