Les tres bandes han sigut les més votades en els tres concerts preliminars del concurs a Barcelona

Franc, Efímer i Golíat es coronen a les primeres preliminars del Sona9

El cpncurs Sona9 ja té els primers grups seleccionats que passaran directament a la fase final de la votació popular. La banda barcelonina Franc, la X Efímer i els de Granollers Golíat han estat els artistes més votats dels nou que han participat als concerts preliminars d'aquesta setmana, celebrats entre l'1 i el 3 de setembre. Així, el 20 de setembre, el públic n'haurà d'escollir entre les tres bandes i els tres grups que, com ells, rebran la màxima puntuació en els propers concerts preliminars de Barcelona, València i Palma de Mallorca
Enderrock
Primer preliminar
Lles va obrir el primer concert preliminar del Sona9 d’enguany. Després de la presentació de Dimas Rodríguez, que va donar la benvinguda a la primera jornada d’aquest Sona9 excepcional, Lluís Arruga ha pujat dalt l’escenari de l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm per presentar el seu projecte, Lles.



El músic de Collbató va emocionar amb els seus acords íntims i va anar enfilant la seva proposta personal de pop metafísic. “Estic molt content d’obrir el Sona9”, va comentar el músic abans d’arrencar el concert amb “Elquesentim”, “espero que gaudiu molt de les cançons”. Entre còmic i existencialista, Lles va seguir l’actuació amb “Això no és una sitcom” -un tema que l'artista reconeix que va sorgir de “mirar moltes hores Cómo conocí a vuestra madre”- i “La Margarita” -una cançó que va farcir amb una explicació, fictícia o real, en què un tal Josep, amfitrió d’un club de lectura, els explicava a ell i al seu amic, la seva història d'amor amb la Margarita, una bona noia a qui en Josep va fer mal-. Lles es va acomiadar finalment amb un agraïment i la darrera cançó, que va presentar al concurs, “Ei, pensament, que estàvem ballant”. “Ha estat el primer concert de la meva vida tocant les meves cançons”, va reconèixer el músic en una entrevista amb Dimas Rodríguez, just acabat el concert.

Des de Granollers, el duet Iriex va ser el segon a trepitjar l’escenari. Plegats, Lluís Margarit i Pol Clusella van saber unir pop contemporani amb cançó d’autor i electrònica, i lletres sensibles, amb humor i sarcasme. I ho van demostrar amb temes com “El gelat”, una cançó que Lluís Margarit (veu i guitarra) va escriure a la seva mare , “Veig un futur”, una mirada crítica a "Instagram", “He vist la por”, “Añorarte”, o la tendresa de “Cada matí” i la seva declaració d’amor, amb el seu punt just d'ironia, humor i despreocupació.

 

 

L’últim a pujar dalt de l’escenari de la primera jornada va ser la banda barcelonina Franc que presentava la seva particular proposta de pop d’autor amb influències de folk i soul. L’actuació va començar amb “Eclipsi llunar”, una cançó que va escriure en Francesc Abril per a “una persona especial”, sobre quan ens sentim petits i insignificants. La va seguir “Dies com avui”, un tema amb un regust de funk sobre la infància. “Standby” va ser la següent cançó que va defensar Franc, feta en confinament i amb què revaloritzen la soledat. Per tancar, la banda va escollir “La festa de la teva mort", una cançó que poetitza la mort de l’àvia d’Abril, i "El foc".



Havent acabat les tres actuacions, es va obrir el període de votacions, en el qual s'hi van recollir 729 vots. Així, a través de la votació popular, Franc es va coronar aquella primera nit, sent la banda més votada, ja que va agrupar el 72% dels vots. El 28% restant es van reapartir entre el jove Lluís Arruga (Lles), que en va aconseguir un 22%, i el duet de Granollers Irieix, amb un 6%.



Segon preliminar

En la segonda jornada de concerts preliminars, van ser Efímer, Pol Bordas i Karla amb K qui van pujar a la tarima de l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm. El primer en fer-ho va ser Pol Bordas, que va oferir el seu rap confeccionat a Girona. Amb temes com "Una cançó normal", "Llops", "Uma" o Casa", el gironí no només ens fa fer ballar amb la seva música urbana, sinó que també va convidar a la reflexió.

 



Tot seguit, va arribar el torn de Karla amb K, que acompanyada per la banda i amb una escenificació d'allò més treballada i floral, va presentar la seva proposta pop, passada pel sedàs de l'electrònica. Malgrat el seu embolcall festiu, molts dels temes de l'artista contenen un missatge ombrívol i melancònic. Tot plegat, ho va demostrar dimecres amb un repertori que anava des de la referència pop "Butxaca màgica", fins a referències culturals històriques com "Gacuhe Divine", passant per d'altres temes com "Gineta", "No em vaig atrevir" o "Toni Font".

 


La nit la va culminar Efímer, que amb un directe enèrgic, va pujar a l'escenari amb una bona dosi de pop, però acompanyat també de ritmes llatins, jazz, funk o afrobeat. la banda osonenca va enamorar i convèncer el públic perquè els donessin el vot amb hits com "És primavera", "James Dean", "Després de mitjanit" i "Un DJ i un rocker", a més de "Canta amb mi", un títol suggerent que de ben segur que va inspirar més d'unes notes al públic des de casa.
 


Amb tot, Efímer va classificar-se per a la final popular, rascant fins al 64% dels vots. En segona posició va quedar Pol Bordas, amb un 25%, i en tercer lloc, Karla amb K, amb un 11%. D'aquesta manera, els de Vic han passat directament a la final del vot popular. Per la seva part, Pol Bordas i Karla amb K hauran d'esperar a la decisió del jurat per saber si poden accedir a una nova fase del concurs.



Tercer preliminar
Ahir al vespre, 3 de setembre, es va celebrar el tercer concert preliminar del Sona9 a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. S'hi batien GolíatLes Buch i Cuarto Segunda que, una vegada acabada la seva actuació, van sometre's a la votació del públic. Així, des de casa, els lectors d'Enderrock.cat i seguidors del concurs van determinar, amb números d'allò més ajustats, que el guanyador de la nit fos el post-rock de Golíat (amb 38% dels vots), seguit d'aprop per Les Buch (amb un 36%) i Cuarto Segunda (amb un 25%).

 

Golíat van ser precisament els primers en pujar a l'escenari a les vuit del vespre, amb la seva contundència sonora, de rock dur i melòdic, amb un regust de garatger. Per a defensar-se a la preliminar, van escollir temes com "La vella fe", "Criminar" o "R.B", que van encendre el públic que els seguia des de casa. 
 

 

 

El quartet de terrassenques Les Buch van ser les segones a actuar i van seguir amb l'estela de contundència que planava a la Damm. Van començar el concert amb el punk feminista i contestatari de "Dos mil anys", que va donar pas a "Si és pecat", "No és no", "El pogo de la mort o "Ens estan matant".
 

 

Les actuacions van acabar amb Cuarto Segunda, que van portar des de Lleida el seu hip-hop fusió. La banda va trencar el gel amb el rap dur de "Fauna", per afegir-hi reggae amb "Doble Tempo" i per acabar amb temes com "Res està escrit", "Com l'aigua" o "Wanna Fly".

 



Una vegada acabades les actuacions de tots tres, amb un total de 399 vots del públic, Golíat va erigir-se com al tercer finalista del vot popular del Sona9.Les Buch i Cuarto Segunda, en canvi, i lluny de quedar eliminats, hauran d'esperar a la decisió del jurat per saber si poden accedir a una nova fase del concurs. 



 

D'aquesta manera, Golíat, juntament amb Efímer i Franc, accedeixen a la final popular que es celebrarà el proper 20 de setembre en línia, i on el públic podrà votar a través de la web del Sona9 i enderrock.cat. Aquella dia, l'artista que rebi més vots passarà directament a la fase final de la 20a edició del Sona9.

Però encara queden més repliminars per celebrar i descobrir així les bandes que arribaran també a la final popular. El dijous vinent, 10 de setembre, hi haurà la darrera preliminar a Barcelona amb les actuacions de Joa Lwest (cançó d'autor, Rubí), Paunezz (pop d'autor, Igualada) i Remei de Ca La Fresca (pop, Arbúcies). Després dels concerts a Barcelona, les preliminars continuaran a València el dijous 17 de setembre amb les actuacions de: Laura Esparza i Carlos Esteban (Indie – Folk · València), Òrbites (Indie Rock · València) i El Tio La Careta (Fusió · València). Divendres 18 el Teatre Xesc Forteza de Palma, posarà el punt i final a les preiminars del 20è Sona9  amb els concerts de Reïna (Pop · Manacor), Verlaat (Pop · Maò) i Escarràs (Fusió · Pla de Mallorca).