Estava enllestint un nou disc de cançons pròpies

Peret en català

La malaltia va sorprendre Peret a punt d’enllestir el seu primer disc completament en català. Malgrat que havia usat l’idioma diverses vegades, fins ara mai no s’havia decidit a enregistrar un disc només amb temes en català. Al llarg de la seva trajectòria el 'rei de la rumba' va gravar un total de 25 àlbums oficials (1967-2009), sense comptar els recopilatoris, a més d'una cinquantena de senzills i EP, entre els quals s'inclouen una desena de cançons interpretades en català.
Text: Joaquim Vilarnau / Jordi Martí. Foto: Juan Miguel Morales
El nou disc de Peret en català està gravat completament i se n'estaven fent les mescles. Ara, però, se n’ha aturat el procés i s’ha d’acabar de decidir què es fa amb aquest material. Es tracta de deu cançons entre les quals hi ha versions de temes coneguts del mateix Peret, peces populars i alguna versió d’altres intèrprets que el cantant admirava.


Peret és autor d’una cançó dedicada al seu pare, "El mig amic", que ha estat considerada una de les peces més boniques, sinceres i emotives fetes mai en català. "El mig amic", que protagonitza una de les millors escenes del film Amor a todo gas –on Peret feia el paper d'un taxista a Madrid–, es va publicar en un senzill (Vergara, 1968) que incloïa a la cara B una altra altra joia, la balada rumbera i orquestrada "Pensant en tu", que Sicus Carbonell versionaria molt bé al cap dels anys. Peret havia manifestat alguna vegada que les lletres en català li sortien sempre molt més introspectives i no tan festives. Les dues cançons van ser produïdes per Ramon Farran, i van ser incloses un parell d'anys més tard al disc Peret canta para el cine (Vergara, 1970).

 
Posteriorment també va gravar peces més festives com “De cap a la palla” i la tradicional i arxiconeguda “Volem pa amb oli”, reunides en un senzill de Belter el 1981, amb producció i arranjaments de Joan Barcons. L'any següent va tornar a enregistrar també amb Belter un parell de noves cançons humorístiques en català, una de pròpia, "El forat", i "Estem fotuts", de Jobam i Ros, que va ser el darrer material editat abans de la seva retirada per dedicar-se al culte evangelista.

En el seu retorn als escenaris va enregistrar el disc No se pué aguantar (PDI, 1991), que inclou "Belén y Tomasa" amb la tornada en català: 'Barcelona és bona, Barcelona és guapa'. Durant els anys olímpics va gravar versions en català de "Gitana hechicera", de la qual va cantar una adaptació al català feta expressament per a l’ocasió al Concert per la Llibertat al Camp del Barça de 2013: “Catalunya té molt poder”.

L'any 2000, Virgin va impulsar el disc d'homenatge Peret, Rey de la Rumba, en què s'inclouen duets del cantant amb Jarabe de Palo, Estopa, Amparanoia, Sargento García, David Byrne, Macaco, Ojos de Brujo, Professor Angel Dust i Dusminguet ("El mig amic"), entre d'altres. El 2006 el segell DiscMedi va produir el tribut Per al meu amic... Serrat –amb un triple CD dedicat a versionar Joan Manuel Serrat–, que incorporava una nova gravació inèdita de Peret, "Me'n vaig a peu", enregistrada per Stephane Carteaux i Raül Cuevas als Estudis BmasB de Barcelona. El mataroní va escollir la seva cançó preferida de Serrat, un tema que l'emocionava des que l'havia escoltat per primer cop als anys seixanta.

Finalment, l'any 2007 El disc de La Marató de TV3 (TVC Disc, 2007) –dedicat a les malalties del cor– va encarregar a Peret la versió en català del tema “Live Is Life” del grup austríac Opus, adaptada pel 'rei de la rumba' com a "Vine amb mi".

Homenatge al festival Acústica
El festival Acústica de Figueres, que comença demà dijous, és el primer que ha anunciat un homenatge al rumber català desaparegut. El DJ Txarly Brown dedicarà al repertori de Peret la sessió de punxadiscos que oferirà dissabte a les 2 h de la matinada a la plaça Gala - Salvador Dalí de Figueres. Brown és dissenyador i col·leccionista de discos de rumba, a més de president de l’associació Foment per la Rumba Catalana (FORCAT), de la qual Peret era el president honorífic.