Avancem la cançó "En la nit artificial" del nou disc dels eivissencs

Una nova col·lecció
de Projecte Mut

Tot just fa uns dies que Projecte Mut van tancar la gira del tercer treball, 'Col·lecció de satèl·lits' (Lbam Records, 2013), a Eivissa, però el duet va per feina i ja té enllestides les cançons que formaran part del seu quart disc, que sortirà a la venda el 18 de novembre. L'expressió eivissenca 'Idò' serà el títol d'un àlbum que deixa enrere el pop i torna als primers temps més folk-rock del grup de les Pitiüses, que reprèn el to crític amb tonades ballables i desenfadades marca de la casa. Voleu saber com sonarà? A EDR n'estrenem el senzill "En la nit artificial", basat en un poema d'Enric Casasses.
Text: Sandra Tello. Fotos: Xavier Mercadé
Eivissa és un indret de contrastos, i molts apareixen a les noves cançons de Projecte Mut: "Les lletres a priori no sembla que critiquin res, hi ha moltes comparacions entre extrems com ara ciutat i muntanya, una nit artificial i coses més naturals, comparacions que aquí a Eivissa tenim més patents que a altres llocs", explica el guitarrista i productor Joan Barbé. L'illa ha de conviure amb el turisme nocturn que el grup ja descriu a "Que mos donin", un tema àcid i directe inclòs al disc anterior, Col·lecció de satèl·lits (Lbam Records, 2013). Però això no és tot, i el duet ha trobat en els versos del poeta Enric Casasses la mateixa significació:


"Musicalment és el reflex del disc: divertida, ballable, alegre. Sembla que a la nit el triomf i la glòria sigui acabar fet un desastre, i que si no sigui una derrota. Ens encaixava molt en la nostra manera de pensar i el missatge que intentam donar a la gent, com la cançó 'Que mos donin' però dit amb més classe." El senzill "En la nit artificial" recull l'esperit del quart àlbum, Idò (Lbam Records, 2014), que planteja un repte a l'oient: "Idò és la reflexió després d’escoltar totes les cançons del disc, és per preguntar a l’oient, aleshores què?", comenta Barbé. 

Enregistrat a Magranes Studio, estudi de gravació de Joan Barbé, el disc contindrà 14 cançons més vibrants on recuperen el folk-rock de l'inici juntament amb la sonoritat mediterrània. A més, mantenen la tradició d'incloure un tema instrumental i una sonada popular interpretada amb una flaüta pagesa, instrument folklòric illenc. A Idò el grup s'aventura a musicar poesia escrita més enllà de les Pitiüses i que abasta els Països Catalans: Enric Casasses (Barcelona), Isidre Martínez (València) i Esteve Portes (Formentera). "Ens sentim molt a gust dins aquest triangle màgic i ens feia gràcia obrir fronteres. Està molt bé reivindicar artistes pitiüsos però teníem ganes de treballar amb altres."