20 grups del present completaran una exposició històrica

El pop d'avui
(i de demà)

Tant a l'exposició "Popcèntric" com al número especial de febrer de la revista, s'acompanya la mirada als 50 anys d’història de la música pop catalana amb un retrat al present amb la vista enfocada cap al futur. Som al 2015, i el pop es viu i se sent des de fusions i influències sonores diverses: el pop d’aires rockers, el pop en la seva faceta més folk, el pop de tarannà psicodèlic i el pop més proper a la cançó d’autor. El resultat és una tria de 20 grups de música que deixen clar –sense complexos– que han rebut influències del pop i la cançó dels anys seixanta, des de Pau Riba, Sisa i Oriol Tramvia fins als principals integrants de la Nova Cançó.
Text: Redacció. Fotos: Arxiu EDR

Part de l'exposició de l'Arts Santa Mònica seran vint grups actuals del pop d’avui, singulars i de risc, editats tant per les companyies hereves de Concèntric, com DiscMedi i Picap –que han complert 25 anys– o Música Global –que enguany celebrarà 20 anys–, com per l’actual propagació de petits nous segells catalans com BankRobber, Propaganda pel Fet!, LAV Records, El Segell del Primavera, Sones, BCore, RGB Suports, Gandula, The Indian Runners, Foehn Records, Malatesta o Permanent Vacation.

Les cinc propostes musicals representatives de la branca pop més rockera són Coriolà, The Free Fall Band, La iaia, Mourn i Trau. En el vessant més folk del pop, El Petit de Cal Eril, Anímic, Joana Serrat, Copa Lotus i Renaldo & Clara seran els grups exposats al Santa Mònica. En la branca més psicodèlica hi trobem Za!, Joan Colomo, Esperit!, Lost Fills i John Talabot, i pel que fa al pop d'autor les cinc propostes de present escollides són Nico RoigMiquel Serra, Senior i el Cor Brutal, Núria Graham i The Mamzelles.


Música en directe

L'exposició "Popcèntric" tindrà com a músic resident Jaume Pla ‘Mazoni’, que presentarà la performace 31 dies: composant, de manera que durant tot el mes gestarà les cançons d’un nou disc. Cada setmana presentarà en públic a l’Arts Santa Mònica el seu working progress fins a un concert-espectacle final. Mazoni celebra el cinquè aniversari del projecte 30 dies – 30 concerts i el desè aniversari del seu primer disc en català, Esgarrapada

Del 13 de febrer al 10 d’abril cada divendres hi haurà concerts gratuïts a les 21 h al Claustre amb músics pioners combinats amb l’actual l’escena del pop emergent, i amb una sessió especial de DJ Phil Musical. A més, s’estrenarà el documental Dioptria 37+1, dirigit per Nolasc Riba i guió de Pau Riba sobre el que és considerat el millor disc del rock en català de la història (25 de febrer, 19 h), i durant l’exposició es projectarà el curtmetratge inèdit d’Isona Passola titulat Ermengol Passola, un testimoni del monent, sobre el creador de Concèntric. A més, hi haurà taules rodones amb Josep Maria Espinàs i Francesc Burrull (13 de març, 19 h) i amb Pau Riba, Maria del Mar Bonet i Isona Passola (20 de març, 19 h).

Pel que fa als concerts del 13 de febrer al 10 d'abril, la música engegarà el divendres 13 de febrer amb Senior i el Cor Brutal i The Mamzelles, divendres 17 serà el torn del Dj Phil Musical, divendres 20 Renaldo & Clara compartiran escenari amb The Free Fall Band, divendres 27 actuaran Esperit! i Pau Riba, divendres 13 de març Nico Roig i Zeidun, divendres 20 Miquel Serra amb Lost Fills, divendres 27 de març Copa Lotus i Francesc Burrull Trio, i divendres 10 d'abril Coriolà i Trau.