El 15 de maig inicien la gira d'aniversari de 15 concerts
a la sala Apolo de Barcelona

Gertrudis: 15 anys,
15 moments

Des de la Garriga, Gertrudis ha importat la rumba catalana allà on bufava el vent. Fa quinze anys que va néixer el projecte d'Edu Acedo, Xavi Ciurans i Xavi Freire, i per celebrar-ho han organitzat una gira de quinze concerts arreu del país, que començarà el proper 15 de maig a la sala Apolo de Barcelona i els portarà fins a Sant Joan de les Abadesses a la segona edició del festival Clownia. Per l'avinentesa també han recopilat una quinzena de cançons emblemàtiques del grup, amb una nova versió de "Samarreta", en un nou disc. A EDR ens sumem a la festa i hem demanat a Gertrudis que expliquin els 15 moments més especials de la seva trajectòria.
Text: Sandra Tello. Fotos: Arxiu Gertrudis
 

1. El primer concert, a l’Institut de la Garriga IES Manel Blancafort
"Després de l'actuació d'un grup mític de hardcore de la Garriga vam entrar cagats a l’escenari. Amb nervis inclosos vam descobrir que la nostra proposta era una festa on tothom s'abocava de manera desenfadada. Aquest primer concert ja va ser un gran indicador de la festassa que seria tocar arreu amb Gertrudis." A la galeria d'imatges, podeu veure el grup al primer local d'assaig (4).
 
2. La maqueta verda
"Aquesta maqueta va ser gravada a Vilalba Sasserra en un estudi del nostre primer baixista, en Denis Sanz. Va ser enregistrada l'any 2000, amb una edició i distribució totalment casolanes però que van fer que la nostra música viatgés i tingués bona acollida fora del nostre poble i de la nostra comarca."
 
3. Obrir la celebració dels 20 anys de TV3, el 10 d'octubre de 2003
"Allà vam notar que les cançons havien transcendit molt més enllà del local d’assaig. Havíem arribat a la capital i el públic cantava les nostres lletres des del principi fins al final. Compartíem escenari amb altres grups punters del moment, com els amics de Pomada o Cheb Balowski, que per sempre quedarien com a camarades d’estil i batalles."
 
4. Dos concerts a la plaça Major de Vic
"Allà hi hem vist passar els més grans! Per nosaltres va ser un somni complert. La rebuda va ser espectacular, digne de tot el que havíem vist com a públic a la plaça major de Vic, amb gent cantant i responent als càntics de “Hey Jou”, fent posar la pell de gallina. Els recordarem com dos dels primers concerts grans on públic i músics ens foníem en una mateixa festa."
 

5. Col·laboracions enriquidores
"La nostra carrera ens va permetre treballar amb Fernando Illán (6), productor entre altres de Rosario Flores, Ketama o Raimundo Amador, al segon disc, Gertrudis (Música Global, 2005). També amb Roger Rodés, productor de Macaco, entre d’altres. I hem tingut la sort de tenir artistes molt admirats als nostres discos, com Jarabe de Palo, Delafé y Las Flores Azules, La Cabra Mecánica, Roger Mas, Joan Garriga, Los Manolos, Obrint Pas o Betagarri."
 
6. Primer concert a Madrid
"Una de les sorpreses més impressionants que hem tingut mai va ser arribar a la sala Boîte de Madrid (5) i veure com tothom cantava 'Samarreta'. Evidentment vam pensar que tothom qui cantava aquella cançó eren catalans, però quan vam preguntar al públic quants catalans havien vingut no hi va haver cap mà alçada. El català era cantat per madrilenys de manera natural i preciosa!"
 
7. La Teresina
"El dia que vam tocar 'Pepa la Lletera' per dir l’últim adéu a la Teresina (7), la persona més important per a la nostra inspiració. A la Teresina la recordareu per haver estat portada del nostre primer disc, Teta (Mass Records / Música Global, 2003), i per haver cantat a Política de verbena (Mass Records / Música Global, 2007) un tros d’un xarleston. Ella és la tia de l’Edu, el nostre violinista, i ens l’estimem molt. És la nostra musa, a qui dediquem tot el nostre camí!"
 
8. La primera gira europea per Holanda i Bèlgica
"Havíem recorregut un llarg viatge amb furgoneta per arribar fins a Holanda (3), però un cop hi vam arribar, la furgoneta ja no es va engegar mai més. D’això en vam fer un reportatge per a l’Enderrock molt divertit i recomanable."
 
9. World Music European Charts
"Haver aconseguit que un disc fet a la Garriga, com va ser Política de verbena, arribés a entrar al World Music European Chart i al Top Ten d’emissores europees com Radio Bohn (Alemanya), Radio Latina (França) i Ràdio Creta (Grècia). Gertrudis va començar a entrar a les botigues de discos europeus, i les gires per França, Holanda, Bèlgica i Alemanya ja eren freqüents. Cada marxàvem més lluny i ens disparàvem cap a un no parar de nous mons i noves amistats. Vam passar per festivals com La Breminale (Bremen), Les Mediterranéennes (França), l'Afrocaribbean Festival (Bèlgica) o el Popckom (Alemanya)."
 


10. El concert 500, 21 de novembre de 2009
"Aquesta fita la vam celebrar amb un concert ple de convidats molt especials a la sala Razzmatazz. Anaven des de Gerard Quintana fins a Ai Ai Ai, Xavi Sarrià, Lagarto Amarillo, Iñaqui Betagarri, Peret Reyes, Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia) i Los Manolos. Amb tanta i tanta gent vam esgotar les entrades, i allò va ser una festassa tant a dins com a fora de l’escenari!"
 
11. Ser portada de la revista Enderrock amb el disc 500
"Aconseguir una portada a l’Enderrock (numero 161, març 2009) és un dels somnis que sempre fa molta il·lusió d’aconseguir quan un toca en una banda en aquest país. És la revista de referència dels grups del nostre país, i trobar-nos-hi a la portada va ser un xoc molt gratificant."
 
12. Gires per l’Índia i pel Quebec
"Marxar de casa era una constant en Gertrudis, però viatges com aquests, amb una distància tan important, van fer que la relació del grup transcendís molt més enllà de la música. Allà hi érem totalment desconeguts, i aquell canvi tan gran de cultura i tradicions (1) ens va ajudar a trobar influències fresques d’estils i imatge."
 
13. Tocar al Camp Nou
"Era una mica la sensació d’estar a un circ de Roma rodejats d’una quantitat de gent brutal. Vam treballar l’himne del Barça com si fos una samba, influenciats per la màgia de Ronaldinho. Cal recordar una memorable prèvia a l’actuació fumant estupefaents a la zona d’antidòping."
 
14. L’homenatge a J.V. Foix fet a l’Acústica de Figueres
"La bella casualitat que el nom Gertrudis fos utilitzat pel poeta J.V. Foix com a títol del seu primer poemari ens va portar a cantar els seus textos. Així va ser com vam encetar l’espectacle Gertrudis canta a Foix al claustre de Figueres en el marc del festival Acústica."
 
15. Sens dubte el moment del retorn!
"L’Edu envia un correu per dir que ja n’hi ha prou de quedar-nos a casa mirant el vent d’on ve i per demanar el retorn immediat de Gertrudis. Emprenem un seguit de reunions on decidim celebrar el quinzè aniversari i donar el millor de tots aquests anys de vida a través d’una gira molt especial de quinze concerts."