El 27 de juliol es presenta l'espectacle 'La rumba té molt poder' al passeig del Callao

La festa de la rumba aterra a Mataró

El combat de ventiladors 'La rumba té molt poder' s'estrenarà el 27 de juliol al passeig del Callao de Mataró, en el marc de Les Santes, la festa major de la capital maresmenca. A partir de les 23.30 h per primera vegada es presenta un homenatge a la rumba catalana i a Peret amb una batalla de ventiladors entre Mataró All Stars (combo rumber a l'estil tradicional, encapçalat per Rafalito Salazar) i Achilifunk Sound System (projecte electrònic liderat per Txarly Brown). Seran tres hores de festa amb 50 clàssics del gènere i una desena de convidats de luxe a dalt del ring. Una batalla musical on regnarà el 'fair play'.

Text: Redacció. Fotos: Juan Miguel Morales
La rumba té molt poder és una producció d'Enderrock amb direcció artística de Txarly Brown ('el Paio que més sap de rumba') i Rafalito Salazar (el 'Príncep de la Rumba'), un combat amistós entre dues maneres de sentir la rumba. Però quina és la força que veuen al seu rival?


Segons Txarly Brown, "Rafalito Salazar i Mataró All Stars fan la rumba a la manera dels gitanos; s’ajunten i toquen les cançons des del punt de vista orgànic, amb els elements que més els agraden, i la seva essència és gitana, rumbera i catalana, de festa i amb un so natural". D'altra banda, Rafalito valora d'Achilifunk "les bases que disparen en directe: guitarres, percussió i música electrònica, aporten una nova visió de la rumba catalana".

L'espectacle s'emmarca en la programació de Les Santes de Mataró, però no passarà per alt com un concert més. "La intenció és que sigui una posada a escena molt dinàmica, cadascú tocant rumbes des del seu punt de vista. Normalment en un concert de festa major on hi ha molts grups primer toca un, després l’altre i ja està. Durant les tres hores d’espectacle ens barrejarem a l’escenari, cada combo s’anirà alternant i hi haurà una desena de convidats entremig", detalla Txarly Brown



A les dues formacions de base s'hi sumaran una bona colla de convidats rumbers: des d'històrics del gènere com Peret Reyes o l’Onclo Salazar, els clàssics Los Manolos, Ai Ai Ai, Johnny Tarradellas o La Payoya, fins als renovadors Carles Belda, Joan Garriga, Gertrudis o Ximenis.

Exposició rumbera 
L'homenatge es completa amb la mostra Geografia de la rumba catalana. Fins al 30 de juliol es pot visitar a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró. L'exposició reivindica a través d'una sèrie de retrats els personatges més destacats del gènere als Països Catalans, alguns d'ells ja desapareguts, de Mataró a Perpinyà i dels carrers de la Lleida carrinclona als barris de Gràcia i del Raval de Barcelona. Es tracta d'un conjunt de fotografies de Juan Miguel Morales; una producció del Grup Enderrock i l'Associació pel Foment de la Rumba Catalana (FORCAT).