La banda manacorina comença un nou projecte d'investigació i reflexió musical encara en estat embrionari

Joana Gomila prepara el seu Laboratori Sibil·la

El proper 7 d’octubre Joana Gomila i els músics de la seva banda han organitzat amb l’ajuda de la Fira Mediterrània de Manresa i el Govern de les Illes Balears una jornada de coneixement del Cant de la Sibil·la que finalitzarà amb una improvisació. El mètode d'invesitgació, recerca i aprofundiment dins la música popular que practica aquesta banda manacorina ha donat excel·lents resultats. El seu primer disc, 'Folk souvenir' (Bubota, 2016), n'és una prova. 
Text: Pere Bestard. Fotos: Ian Waelder
Joana Gomila edità l’any passat Folk souvenir (Bubota, 2016), un disc molt original que aprofundia a les arrels de la música popular mallorquina entroncant-la amb el free jazz i la improvisació més atrevida, creant un clima de proximitat i d’estranyesa que poques bandes han sabut empastar. Aquest àlbum va ser fruit de quatre anys de recerca, reflexió i experimentació, en els quals Joana Gomila ha treballat acompanyada de Santi Careta, Àlex Revirego, Laia Vallès i Arnau Obiols.



Dins el marc de la Fira Mediterrània de Manresa Gomila proposa obrir un nou projecte d’investigació i experimentació al voltant del Cant de la Sibil·la. Al llarg de la jornada del dissabte 7 d’octubre hi haurà especialistes en història, màgia i rituals que conversaran al voltant d’aquest cant ancestral.
 
Hi participaran a partir del matí Francesc Vicens, musicòleg responsable juntament amb Miquel Brunet del treball Mystirio Sibylla (Ona Edicions, 2017); l'organista Lluís Obiols i la soprano Laura de Castellet, que han participat en la recuperació de la variant de la Seu d'Urgell, i la poeta Maria Cabrera i l'antropòleg Manuel Delgado, que abordarà la figura de la sibil·la en el seu sentit primitiu, vinculat a la màgia i la bruixeria. A partir de les 16.30 h es farà un laboratori del ritual amb l'especialista en arts performatives i actor Pere Sais. La jornada finalitzarà amb una improvisació de la banda, que una vegada impregnats dels coneixements s’inspirarà davant el públic assistent.


Sobre la Sibil·la
"Hi ha tres grans temes per mi al voltant de la Sibil·la. Un és la tradició i símbol, perquè la Sibil·la és un símbol que ens uneix com a comunitat, el segon tema seria tot el que envolta el misteri, la màgia... i el tercer tema és l’apocalipsi, perquè la Sibil·la canta en si a l’apocalipsi", explica Gomila. En un moment tan apocalíptic com el que ens trobam, recorda: "L'apocalipsi té aquest punt de por però també d’esperança, depèn de com la llegeixis".
 
El grup encara no sap què esdevindrà d’aquest laboratori musical, una experiència quasi mística que els lligarà per endinsar-se conjuntament en aquesta música ancestral que ha viatjat a través dels segles:"He tingut sempre molt de contacte amb el món de les arts escèniques, i hi ha coses que m’agraden molt que de vegades en el món de la música no passen tant, perquè és més de local d’assaig i anar a tocar. Hi ha una part de ritual en les arts escèniques que m’interessa molt, d’investigació, de profunditat. Al final, de tots els mons que una persona viu, intenta crear-hi sinergies, és un experiment i estam amb moltes ganes de saber què passarà", conclou la música.
 
Aquest laboratori es repetirà el mes de novembre a la ciutat de Manacor, on també convidaran les sibil·les mallorquines que cada Nadal interpreten aquest cant a les esglésies de l'illa.

 
De gira amb el Circuit Folc 2017
Entre laboratori i laboratori Joana Gomila seguirà oferint el seu directe en uns concerts ben especials, com a participants del Circuit Folc 2017. Seran el divendres 20 d’octubre a l’Ateneu de Manlleu, el 19 de novembre en el marc del Festival Càntut de Cassà de la Selva i el 25 de novembre al Cafè del Centre de Caldes de Montbui.