Estrenem el videoclip del grup palmesà, que actuarà a la Revetla de Sant Sebastià

Urtain canta sota el cel de Berlín

El grup va néixer a Palma cap al 2008. L'any 2009 van editar el seu primer àlbum, 'Canciones selectas en conserva', amb la discogràfica Lucinda/Subterfuge. Després de molts concerts per l'estat espanyol, un segon àlbum i d'un període d'inactivitat, recuperen de nou l'esperit del projecte editant el tercer àlbum en una coedició del segell barceloní Flor y Nata Records i el mallorquí Espora Records. 
Text: Pere Bestard. Fotos: Arxiu del grup
"Bajo el cielo de Berlín" és el segon videoclip de Manual de supervivencia para ilustres decadentes (Flor y Nata Records / Espora Records, 2017), el tercer àlbum d'una banda que reuneix tota la força del rock'n'roll a les seves composicions.

En aquest nou treball el grup volia donar importància als textos, d'aquí venen els plans quasi fixos damunt les cares d'un videoclip que estrenem aquesta setmana a l'EDR Balears i que ha estat enregistrat per Oscar Ortega. La lletra una mica melangiosa va dornar peu a la utilització d'imatges antigues. Julio Molina, cantant de la banda, explica: "La lletra de la cançó té un cert gust agredolç i una mica melangiós, per això vam decidir utilitzar imatges projectades damunt nosaltres, cercàvem quelcom que restàs dramatisme, i a la fi després de moltes proves vam trobar les imatges que pertanyen a un film de culte del 1932 anomenat Freaks, imatges d'éssers extravagants i persones diferents que generen la inquietud que cercàvem".



El disc va ser enregistrat a Diorama Sound, l'estudi de Toni Salvà situat a Palma, i recuperant l'esperit de final dels setanta, va ser enregistrat en directe. Molina explica:"Som molt fans dels Stones, de The Faces del Rod Stewart de final dels setanta i també del primer Springsteen o Tom Petty, i sí, ens encanta aquesta sonoritat i precisament per això vam voler gravar el disc en directe, en una mateixa sala tocant tots a la vegada".

Aquest esperit vintage contrasta sobremanera amb els nous estils com el trap i el reggaeton que acaparen l'atenció de tota una nova generació que puja amb força. El cantant Julio Molina opina: "Cada generació necessita els seu propis referents, i els milenials per descomptat que també. A mi m'agradaria creure'm, i ho dic de veritat, que tant el trap com el reggaeton són el nou punk o la nova new wave o el que va ser el swing als anys vint, però no puc. No sé qui és el Dylan del trap ni el Hendrix o el Cole Porter del reggaeton. Crec que els continguts són molt pobres, sincerament".

A l'espera de l'arribada d'aquestes noves estrelles, Urtain faran gala el divendres 19 de gener de la seva contundència rockera a l'escenari de la plaça d'Espanya, en el marc de la Revetla de Sant Sebastià 2018.