L'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor proposa un cicle de conferències dedicat a la música en català i la seva història

Del rock català a la música més cool

Cada any des de l'Escola s'impulsa un monogràfic enfocat a una temàtica relacionada amb la llengua. Enguany el curs "Me sobren paraules, del rock català a la música més cool" vol conèixer i estudiar com va sorgir el moviment del rock català, convidant especialistes, músics i professionals que en van viure el naixement de primera mà i també com ha anat evolucionat amb el temps.
Text: Pere Bestard. Fotos: Arxiu Enderrock
El rock català va ser un moviment sorgit a les comarques d'arreu dels Països Catalans. Va viure moments d'èxtasi col·lectiu, com el mític concert del Palau Sant Jordi l'any 1991, amb Sopa de CabraEls PetsSau i Sangraït com a màxims exponents. Naixia com a resposta de la Nova Cançó: des de llavors fins a l'actualitat una nova fornada de bandes han aparegut i han anat normalitzant la música feta en la llengua pròpia del país.

Aquell moviment als anys noranta va suposar una consolidació de la qüestió d'identitat i va facilitar un marc referencial comú de Països Catalans que es va fer palès en aquella època. Antoni Riera, impulsor del projecte que acull Manacor, afirma: "No només va ser una qüestió lingüística sinó que també va tenir a veure amb els estils musicals, en resposta a la Nova Cançó, que es relacionava amb la lluita política i el final de la dictadura, temps que els nous creadors i nous públics no havien viscut".



El rock català era una música que naixia des de les comarques, com Els Pets de Constantí, els Sopa de Cabra de Girona o Ja T'ho Diré de Menorca, i fins fa ben poc no ha tingut nous grans referents nascuts a les capitals, com és el cas de Manel o Els Amics de les Arts a Barcelona, que van seguir grups com Antònia Font ja formats a Palma. D'aquesta manera es tanca un cercle: "No podem ser un país normal si des de la capital no s'assumeix que el català és útil per fer música i també és útil per a tantes altres coses. Quan la capital assumeix això vol dir que ha fet el pas definitiu per normalitzar aquest fet i això ha passat ara, d'ençà del 2010. Quan va sorgir el moviment del rock català a la meitat dels noranta això no era possible ni pensable".  

Ara a Manacor i durant sis divendres consecutius s'analitzarà aquesta evolució històrica. Les xerrades van començar el passat 9 de febrer amb la conferència de Lluís Gendrau, director de Grup Enderrock, sobre el passat, present i futur del rock català. Les properes conferències seran:

Divendres 16 de febrer a les 19 h: "La indústria discogràfica en català", amb la ponència de Miqul Àngel Sancho, fundador del segell Blau.

Divendres 23 de febrer a les 19 h: Taula rodona "L'explosió del rock català a la Mallorca dels anys 90", amb les ponències de Marcos Gil (ex-Tots Sants), Joan Miquel Oliver (ex-Antònia Font) i Antoni Nicolau (ex-Ocults).

Divendres 9 de març a les 19 h: "País, música i militànica", amb la ponència de Francesc Ribera 'Titot'excomponent de Brams.

Divendres 16 de març a les 19 h: Taula rodona "Música de creació pròpia vs versions", amb la presència de Natàlia Tascón (Grollers de Sa Factoria), Joan Cabot (Bubota Discos), Joan Barceló (ex-Horris Kamoi) i Llorenç Carreres (tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Manacor).

Divendres 23 de març a les 19 h: "Concert íntim i experiència musical dels grups manacorins Galindons i Roig!".



Totes les activitats es duran a terme a l'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, i l'assistència hi és oberta i gratuïta.