EDR Balears : Cris Juanico, tota una vida fent cançons

El menorquí revisita la seva trajectòria en un doble àlbum

Cris Juanico, tota una vida fent cançons

Cris Juanico és un dels músics menorquins amb més trajectòria a les espatlles. Enguany el ciutadellenc edita el primer recopilatori de la seva carrera, i ho fa d’una manera singular, amb un doble disc on agrupa al primer àlbum les cançons que han marcat cada època de la seva vida, i al segon un recull de les col·laboracions i rareses més significatives de la seva carrera. Es titula '13 tretze cançons desordenades + tretze cançons retrobades' (DisMedi/Aumón 2017): amb ell hem elaborat una llista de les 13 curiositats del recopilatori.
Text: Pere Bestard. Fotos: Juan Miguel Morales
1) Cris Juanico no és supersticiós. El número 13 ha acompanyat la carrera del menorquí. Així ho reflecteix en aquest àlbum, si ens atenem a la numerologia.  

2) Després de més de 25 anys de carrera, el menorquí no havia editat mai cap recopilatori de la seva obra, fins ara.
 
3) Enguany fa just 13 anys d'ençà de la publicació del seu primer disc en solitari, Memòria (Música Global 2004).
 
4) El 2004 va fer just 13 anys que Ja T’ho Diré van editar el seu primer treball, És blau es fester (Picap 1991).

5) No és el primer disc de la seva discografia que conté tretze talls. Un ram de locura (Música Global 1997) i Dues pedres (RGB Supports 2011) també tenen tretze cançons.
 
6) El número de portal de la casa actual del músic a Ciutadella és el 13.

7) “La mar” és la cançó que obre el primer dels dos àlbums del recopilatori. Va ser segons l’artista la cançó on va adquirir la seva primera fita com a compositor i lletrista. És per tant la millor manera d’entrar en la seva obra.
8) L’any 2003 Cris Juanico va participar amb la Fundació Tabaluga en la realització d’un llibre-disc anomenat Tabaluga viatja buscant el seny juntament amb el tenor Josep Carreras. La finalitat del llibre-disc era aconseguir fons per lluitar contra la leucèmia. La cançó “Lluna” n’és un exemple.

9) “Na Maria” és una de les cançons més conegudes del projecte Menaix a Truà, per al músic, una de les bones mostres de la inspiració d’aquell moment. El ciutadellenc en destaca els arranjaments dels seus companys Toni Xuclà i Juanjo Muñoz (Gossos).

10) “Areia escrita” és la d’adaptació musical d’un poema de Ponç Pons realitzada pel compositor Joan Valent al seu disc Kaiassa (Universal 2011). El compositor va escollir la veu de Juanico, i la peça esmentada n'és la prova.  

11) “Roig” és una de les cançons que formen part del segon disc del recopilatori, el dedicat a rareses i col·laboracions. Aquesta cançó és una col·laboració amb la poeta Nina da Lua per al seu poemari El bes a Klimt (autoeditat 2007).

12) Parlant de llunes, “Sa lluna damunt Formentera” és el tercer tall del segon àlbum del recopilatori, una col·laboració vocal de Juanico amb els eivissencs Projecte Mut per al seu disc 10 anys i bons (Música Global, 2016), que precisament té 13 cançons.
 
13) El disc està concebut com una exposició. Cada cançó ve a ser un quadre de la retrospectiva de l’obra del menorquí. El disseny i la fotografia han anat a càrrec de Dolors Boatella.