Repassem els artistes del País Valencià que s'han presentat al concurs per a bandes emergents

Els músics valencians del Sona9 2020

El concurs Sona9 just està iniciant la seva vintena edició. El certamen del 2020 atorgarà aquest any set premis –inclosos els tres finalistes– amb una dotació superior a 50.000 euros amb més concerts per als finalistes i l’aposta pels formats d’EPs, senzills i videoclips a través de les xarxes socials com a gran novetat. La setmana passada acabava la fase d'inscripcions, amb una participació rècord de 139 grups. D'aquests, nou provenen dels País Valencià. Te'ls presentem en detall
Text: Redacció. Fotos: Arxiu.
Marco Pompero
L'alcoià acaba de presentar nou disc, L'art és sexual (La Fera CC, 2019), onze peces d'indie folk mediterrani i en què l'autor mostra la seva cara més carnal i vitalista, posant de manifest la dualitat entre l'expressió artística i la llibertat sexual.



El Cantautoret
Des de Sueca (Ribera Baixa), arriba Hugo Llopis Hervás amb una proposta de música pop-rock d'autor, malgrat que ell mateix, reconeix bromejant que és d'aquells artistes que "que fan música de quasi autor". I afageix: "Escolta'm i diré que eres guai".



Projecte Castor
Recent nascuda a Vinaròs, la banda la formen set amics, amb experiències prèvies dalts de l'escenari però que el 2019 decideixen ajuntar-se per compartir la seva passió i la seva música mestissa.



Enric Casado
L'artista de Sueca, compta ja amb una llarga experiència musical a les esquenes. Ha format part del grup folk Guitarres i dolçaines, amb Salvador Lamolda "Modu" i ha participat en diversos recitals poètics-musicals. Pel Sona9, Casado presenta el seu projecte en solitari com a cantautor, que porta rodant ja des de 2013.



La Ruba (Gandía)
Guitarrista de King Kong Boy, el gandienc Rubén Martín estrena el seu propi projecte com a vocalista i lletrista: La Ruba. L'acompanyen en l'aventura Toni Roig, Germà Borràs i Vicent Pons, que han estat membres de formacions com Desgavell o Vertigen. Junts, han publicat ja l'Ep Insòlit (Globo Estudio, 2018), a més del senzill "Vola alt".



El Tio la Careta
De València arriba aquest octet reivindicatiu. El Tio la Careta es presenta com un crit contundent contra les injustícies però sempre amb optimisme i ganes de canviar el món. Ho fan a base de mestissatge, mesclant rock, punk, funk, ska o reggae, amb l'electrònica i les sonoritats més actuals i ja han publicat dos discos plegats.



Laura Esparza i Carlos Esteban
El duet valencià compta amb un gran recorregut als escenaris, però no va ser fins el 2019 que va engegar els motors del projecte per consolidar-lo amb la publicació d'un dels discos de l'any del panorama valencià. Mare Natura (La Fera CC, 2020) són onze talls inèdits que combinen la força i tendresa necessàries per no deixar ningú indiferent.



Òrbites (València)
Nascut el 2017 a València, el quartet format per Antoni Montagudo, Albert Belda, Jaume Planells i Santi Ciges, presenta una proposta d'indie-pop farcit de lletres poètiques i una sonoritat detallista i amb profunditat. Provinents d'altres bandes com Geografies o Goodbye Mountain, els membres d'Òrbites van publicar un primer debut plegats fa dos anys, l'EP Felicitat interior bruta (autoeditat, 2018).



Jamaleònics
L'octet de Sagunt va néixer de l'amistat entre estudiants de música al municipi valencià, que van decidir sembrar la llavor un 2017 per començar a fer alguna cosa que es basés en gaudir la música i divertir-se als escenaris. La improvisació, l'alegria i el bon rotllo defineixen una banda que tot just ensenya la poteta en un EP de presentació gravat el 2019, on es consoliden en un estil que han anomenat "música negra mediterrània".