EDR Valencià : L'adéu de Raimon

S'edita el concert de comiat del Palau de la Música en un CD i DVD de 35 cançons

L'adéu de Raimon

Raimon ha editat el que, en principi, ha de ser el darrer disc de la seva carrera discogràfica: un resum dels dotze concerts de comiat que va oferir ara fa un any al Palau de la Música de Barcelona. L'àlbum inclou dos temes inèdits del cantautor de Xàtiva, que tanca així 55 anys de trajectòria.
Text: Joaquim Vilarnau. Fotos: Xavier Mercadé
L'últim recital (Picap, 2018) són dos discos que recullen el bo i millor dels concerts de comiat que el cantat de Xàtiva va fer al Palau de la Música ara fa un any i que, d’alguna manera, també serveixen per resumir una trajectòria inigualable, tant pel que fa a l’exigència i la qualitat com a la longevitat. A més, també hi ha un DVD amb l’actuació del 28 de maig de 2017, l’última de Raimon. El treball L'últim recital recull 35 cançons, dues de les quals –“I nosaltres amb ells” i “Napolitana per a tu”– són inèdites.

Un any després d'aquests concerts tan emotius, el músic explica que es troba en el trànsit de "passar de la professió de cantant a ciutadà normal” i que entre els propòsits de futur hi ha endreçar els escrits que ha anat acumulant al llarg dels anys i decidir què en fa. A més, no descarta explícitament que hi hagi noves cançons.

Precisament en aquest treball s'inclouen dos temes nous. Un d'ells és "I nosaltres amb ells", i l'altre, "Napolitana per a tu", la darrera cançó d'amor que Raimon va compondre. Dedicada a Anna Lisa, la seva dona, el cantautor xativí catalitza en aquest tema l'estil amb el qual la va enamorar, la cançó napolitana. Una peça divertida, tendra i amb un toc d'humor que el músic havia portat al directe poques vegades.Actualitat
Amb motiu de la presentació d'aquest treball, també se li ha preguntat per la situació política. Raimon ha tingut paraules de solidaritat amb els empresonats: “S’han fet unes eleccions i la gent que les ha guanyat és a la presó”. Per al xativí: “Si es poden presentar i defensar les seves idees, no poden anar a la presó perquè han guanyat. Els van deixar presentar-se. Si haguessin perdut no els haurien tancat a la presó”.

Una situació semblant a la que viuen els rapers, que Raimon ha comparat amb l’època de la censura: “Nosaltres teníem un avantatge. Teníem una persona que es deia censor que deia que allò no es podia cantar ni publicar. Ara els ho deixen publicar i després els posen a la presó. És un sistema, si més no, d'una hipocresia enorme. O hi ha llibertat d'expressió o no n'hi ha. No veig que siga una solució deixar dir a tothom el que vulga dir i després dur-los a la presó per haver-ho dit”.