Avui es publica el nou disc de Joan Pons i companyia, 'Energia fosca'

Entendre l'energia fosca d'El Petit de Cal Eril en 6 claus

Hiperactiu però sense pressa, Joan Pons ens presenta avui el seu tercer disc en quatre anys. Energia fosca (Bankrobber, 2019) és una metamorfosi d'allò metafísic que tant ha cultivat el de Guissona amb el disc Triangular (Bankrobber,2018). Les vuit noves cançons d'El Petit de Cal Eril volen allunyar-se del passat discogràfic més recent, i agafar un altre camí fosc i positiu a la vegada.
Text: Enderrock. Fotos: Roger Guaus, Néstor Noci i Xavier Mercadé


Amb l'artífex del projecte repassem el nou disc, el setè de la seva carrera, a través d'una sèrie de claus que ens ajuden a entendre'l.

1. Nova sonoritat
"Una de les coses que intentem fer és canviar la instrumentació. En aquest disc no hi ha dues bateries, i la guitarra, els amplificadors i els sintetitzadors que hem fet servir són uns altres. Intentem allunyar-nos del so no només amb els arranjaments sinó amb els instruments, per canviar la sonoritat del grup a cada disc. És una cosa de la qual em sento prou content perquè sempre anem trobant un nou camí."

2. Implicació de la banda
"La implicació de la banda en aquest disc ha estat extrema, i en el Triangular també va ser així. Jo faig la lletra i la melodia principal de la veu i la guitarra, però sovint la guitarra que faig a l'inici ni tan sols acaba sortint a la cançó final, és ben bé com una guia que em serveix a mi per a la melodia de la veu. A partir d'aquí la construcció i l'arranjament el fem entre tots cinc."

3. Gravar en comunitat
"En aquest cas vam buscar un espai on estar deu dies tots junts tancats i fer-ho. Tampoc no teníem clar que d'això en sortiria un disc, va ser quasi una sorpresa. La intenció era fer un disc, però pensàvem que potser podríem fer la primera part i després tornaríem a fer una altra sessió per fer més cançons o acabar les primeres. Ho vaig veure molt clar el tercer dia, el disc serà això, les cançons que fem aquí, i si és un disc curt, doncs és curt. No ho podem fer marxar d'aquest espai."

4. El lloc
"Sempre em torno boig per internet buscant llocs on gravar. Que encaixés per dates i espai, només hi havia de candidata aquesta masia de Prades i la vaig anar a veure per Cap d'Any, el dia 31 de desembre. Vaig acabar de fer les cançons i al cap de deu dies vam anar a gravar. Últimament m'agrada no tenir gaire temps per fer voltes a les coses. Tinc la sensació que és una cosa molt viva i que ha de ser instantani, fer-ho, gravar-ho i després, una altra cosa."

5. Energia fosca
"Aixo sí que ho tenia bastant pensat, potser un o dos mesos abans. Tampoc no sabia si les cançons que jo faria i l'estètica que hi donaríem encaixaria o no. Però ho vaig veure de seguida, encaixava tot molt bé. Al cap d'una estona ens vam adonar que al lloc on estàvem gravant l'electricitat funcionava amb llum solar, així que el disc l'hem enregistrat amb llum solar."

6. Pop metafísic
"Va al seu aire, jo ja no hi entenc, d'això. L'altre dia vaig veure que quan vam estrenar la portada algú va escriure a les xarxes: 'Així ja s'ha acabat el pop metafísic, benvinguts a l'era del pop quàntic'. Ho vaig trobar genial. Un altre em va dir: 'Això ja no és pop metafísic, és pop sintètic'."