La banda de Montcada d'Horta ha presentat 'Foríssima', el que podria ser el seu últim disc d'estudi

Atupa, dins però 'Foríssima'

Atupa és unes de les bandes que va instal·lar el rap dins l'escena valenciana fins al punt de convertir-lo en tendència, i ara, amb nou anys de trajectòria a l'esquena, el quartet presenta 'Foríssima' (Halley Supernova, 2019), un disc que assumeix fatiga i anticipa un canvi de format. Dos anys més tard de la publicació del segon àlbum, els montcadins han teixit onze cançons que ballen dancehall, trap i fins i tot cançó d'autor, sense allunyar-se de la personalitat hip-hop que els ha consolidat entre les bandes més fresques del territori.
Text: Anna Tisora. Fotos: Xavier Mercadé
El conjunt valencià ha confiat la producció de Foríssima (Halley Supernova, 2019) a Saudade, membre i DJ de la formació. Aquesta ha resultat una decisió crucial en el resultat de l'àlbum, que segons Adrià Aguilar, cantant de la banda, "ha permès la flexibilitat de poder decidir la sonoritat de cada cosa", de manera que aquest, asseguren, "és el disc on hem pogut dir més la nostra a nivell musical". Aprofitant el canvi de productor, Atupa ha optat per allunyar-se dels sintetitzadors i incorporar sons influenciats per la música que consumeixen i els agrada: "El disc té cançons bastant distintes entre elles, però en realitat és homogeni, és el primer del qual acabem satisfets de veritat en aquest sentit", comenta el vocalista. A més, el nou treball discogràfic de la banda compta amb la col·laboració especial de Pa Lao d'Orxata, qui ha estat "el salvavides del disc", tal com explica Aguilar, ja que va entrar al projecte per a una col·laboració però els va acabar ajudant en tot el procés. "És un tipus que volíem dins, a més que l'admirem molt", garanteix el cantant. "Me cago dentro" és una de les cançons en què més ha participat, i destaca dins del conjunt del treball per la intenció d'exclamar la discrepància que senten respecte a la dinàmica de l'escena musical valenciana. Aguilar explica que "cinc anys clavats dins l'escena han servit per adonar-nos de com funcionen les coses realment, sembla que tots siguem superamics, però en realitat no és així en moltes ocasions, i aquestes coses ens han cremat una mica". 

Segurament aquest desgast és el que ha portat el quartet a anunciar un canvi de format en el projecte que podria concloure amb Foríssima com a últim llarga durada de la formació. De fet, el cantant assumeix que "la rebuda d'aquest disc ha estat bastant freda, potser fins i tot més fluixa que als altres discos, segurament pel temps que hem estat sense publicar res".