El líder de la formació participa de l'espectacle 'Sota les cunetes. Justícia!', un treball que homenatja les víctimes del franquisme

VerdCel, cançó de justícia i existencialisme

Ja fa divuit anys que VerdCel passeja, guitarra en mà, la cançó d'autor mesclada amb el rock i el pop pels escenaris dels Països Catalans. Les piles no s'acaben per a la proposta liderada per Alfons Olmo, que a dia d'avui segueix voltant amb motiu de la gira del seu onzè àlbum, 'De plantes, talaies i cims (i una aroma)' (autoeditat, 2017).
Text: Helena Martín. Fotos: Juan Miguel Morales


Aquest darrer disc no és només un conjunt de cançons englobades en una mateixa carcassa, sinó que es tracta d'una obra multidisciplinar que juga amb la il·lustració, la poesia, la prosa i l'assaig. Segons l'artífex del projecte, Alfons Olmo, aquest llibre-disc parla de l'existència i "pretén fusionar la cançó d'autor i el folk amb altres gèneres més moderns d'arreu del món". Assegura que el fet d'incloure diverses disciplines els ha sortit "de manera natural", ja que és "agafar altres vies d'expressió per arribar més profundament al públic a través de més sentits". 

VerdCel, però, no es conforma amb un sol projecte. Al mateix temps, la formació segueix presentant dues iniciatives més. En primer lloc, la pel·lícula documental VerdCel. Trajecte; la distància no és frontera, que recorre els més de quinze anys de trajectòria musical del grup i té la participació de personalitats com RaimonXavi Sarrià, Isabel-Clara Simó, Cesk Freixas o Borja Penalba. Olmo explica que aquest audiovisual serveix per fer balanç d'uns anys viscuts i s'adona que mirant enrere veu que "no es tracta de pensar la música com una carrera per arribar a una meta sinó d'anar fent projectes". A més, en aquest documental, tal com apunta el vocalista de VerdCel, també s'hi plasma la situació cultural i musical dels Països Catalans, així com les seves relacions territorials. 



D'altra banda, Alfons Olmo ha apostat per la lluita política a través del disc coral convertit en espectacle Sota les cunetes. Justícia! (autoeditat, 2018), que va ser impulsat el passat 2015 per homenatjar i parlar de les víctimes del franquisme i del patiment de les vivències viscudes. Aquest treball discogràfic, que ja ha passat per diverses sales dels Països Catalans, com la sala Versus Glòries de Barcelona el passat 24 i 25 de juliol, té previstes futures dates per confirmar per tal de difondre "el franquisme crònic, la manca de justícia i el patiment de milers i milers de persones afectades".