El concert d'homenatge al pintor se celebrarà el 2 de desembre a La Pèrgola de la Marina de València

Antoni Miró a la recerca d'una nova manera de sentir

Poques vegades passa que diferents disciplines artístiques s'uneixen en una sola experiència multisensorial. Antoni Miró, pintura musicada (autoeditat, 2018), però, és una d'aquestes petites excepcions. La simbiosi creada entre l'obra del pintor i diversos músics del País Valencià esclatarà el proper 2 de desembre a La Pèrgola de la Marina de València en un concert d'homenatge a l'artista. 
Text: Helena Martín. Fotos: Eduard Torres.
El procés de creació d'una obra, ja sigui pictòrica, musical o literària, és una qüestió difícil de descriure. Més encara si són deu el nombre de músics que participen conjuntament amb un pintor per fer néixer una nova proposta. L'àlbum Antoni Miró, pintura musicada (autoeditat, 2018) és el recopilatori de cançons que diversos artistes del País Valencià i Catalunya han fet basant-se en els quadres d'un mateix artista, que posa nom al disc. 

"La idea va ser de Feliu Ventura, des de l'organització fins a la direcció: ell ho va pensar, ho va concebre i ho va posar en marxa tot", apunta Antoni Miró. A partir del projecte de Ventura, però, van decidir participar-hi fins a nou músics, la majoria del País Valencià. Miquel Gil, Mara Aranda, Pau Alabajos, Estela Tormo de Júlia, Mireia VivesBorja Penalba i la formació El Diluvi són els valencians que posen veu a l'art de Miró, així com també ho fan els catalans Cesk Freixas i Lu Rois. El fet que hi hagi artistes de territoris veïns, explica el pintor, és una manera d'evidenciar que en matèria d'art aquestes sinergies són una manera de "complementar-se i enriquir-se" mitjançant disciplines i propostes ben diverses. 

De fet, Miró assegura que "la pintura i la poesia són gairebé la mateixa cosa, tot i que una s'expressi amb colors i l'altra amb paraules". Aquesta complementarietat, afegeix, dona "més possibilitats d'estendre el propi pensament" i aporta noves formes d'expressió i de sentir. En el cas d'aquest treball, a més, l'experiència sensorial no quedarà només als auriculars dels qui l'escoltin, ja que el proper 2 de desembre els músics i el pintor que han participat en l'àlbum es reuniran per interpretar les cançons del disc en un concert a La Pèrgola de la Marina de València.